fallback

LG Energy Solution свива капиталовите разходи в очакване на трудна 2025 г.

Компанията се позова на макроикономическа несигурност, геополитически риск и засилената китайска конкуренция

10:23 | 28.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Южнокорейският производител на електромобилни батерии LG Energy Solution (LGES) представи "консервативен" поглед върху растежа на приходите през следващата година. Компанията междувременно обяви, че ще намали значително капиталовите разходи поради забавянето в търсенето на електрически превозни средства, след като отчете 39% спад на печалбата през третото тримесечие.

LGES, в чийто списък с клиенти изпъкват имена като Tesla, General Motors и Hyundai, очаква резултатът от президентските избори в САЩ следващата седмица да окаже значително влияние върху посоката на пазара на електромобили, съобщава Ройтерс.

„Гледайки напред към 2025 г., виждаме продължаваща макроикономическа несигурност и геополитически риск, увеличен износ (на батерии) от китайски конкуренти, както и планове на клиенти (автопроизводители) да произвеждат свои собствени батерии, което би засилило конкуренцията“, изтъква главният финансов директор Лий Чон-сил по време на представяне на отчета. „Когато става дума за ръст на приходите през следващата година, имаме доста консервативна перспектива“, добавя той.

Компанията сега очаква капиталовите разходи да бъдат значително понижени през следващата година в сравнение с тази, с изключение на някои „съществени и необходими инвестиции“.

През април LGES заяви, че планира да намали капиталовите разходи през тази година поради забавянето на растежа на електромобилите. Освен това капиталовите разходи за 2024 г. ще бъдат подобни на тези от предходната година в размер на 10,9 трлн. вона.

Няколко автомобилни производители забавят амбициите си за електрификация, засегнати от охладеното търсене на електромобили, предизвикано от фактори, включително липсата на достъпни модели, бавното разширяване на зарядната инфраструктура, търговското напрежение и повишената конкуренция в лицето на по-евтините китайски модели.

Търсенето вероятно ще се възстанови след около 18 месеца в Европа и в рамките на две до три години в САЩ, в зависимост отчасти от развитието при климатичните политики и други регулации, изтъква LGES.

„Общото мнение е, че темпът на нарастване на търсенето на електромобили може да бъде по-бавен, ако Доналд Тръмп бъде избран за втори мандат в Белия дом, тъй като той предложи намаляване на данъчните стимули за електрическите коли“, коментира анализаторът Кан Дон-джун от Hyundai Motor Securities.

LGES отчете оперативна печалба от 448 млрд. вона (322,84 млн. долара) за периода юли-септември, което е в съответствие с по-ранната ѝ прогноза, но представлява спад спрямо генерираните през същия период на миналата година 731 млрд. вона.

Въпреки това засиленото търсене от някои европейски и северноамерикански автомобилни производители помогна на производителя да надмине прогнозите на анализаторите за 374 млрд. вона печалба.

LGES заяви, че би регистрирала оперативна загуба от 18 млрд. вона през тримесечието без наличието на данъчните стимули, заложени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) в САЩ.

Приходите на концерна се свиват с 16% до 6,9 трлн. вона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още