fallback

Виетнамската VinFast увеличава доставките на електромобили през третото тримесечие

Само през септември доставките на концерна във Виетнам възлизат на повече от 9300 броя, като това са най-високите месечни нива за страната до момента

10:28 | 23.10.24 г. 1

Виетнамският производител на електромобили VinFast е доставил 21 912 електрически превозни средства през третото тримесечие, което е с 66% повече спрямо предходното тримесечие, съобщава Ройтерс.

Само през септември доставките на концерна във Виетнам възлизат на повече от 9300 броя, като това са най-високите месечни нива за страната до момента.

Миналия месец VinFast отчете по-голяма от очакваното загуба за второто тримесечие поради нарастващите разходи, свързани с разширението в чужбина и таксите за обезценка, въпреки че приходите ѝ се повишиха.

Компанията се разширява агресивно към азиатските пазари като Индонезия, за да се възползва от нарастващото търсене на електрически превозни средства в региона, компенсирайки по-слабите продажби в Съединените щати. Основната ѝ цел е да се утвърди като световна марка с планове да продава превозни средства на до 50 пазара.

Милиардерът, основател и главен изпълнителен директор на VinFast Фам Нят Въанг заяви по-рано, че е готов да заложи всичките си пари на растежа на компанията.

През юли VinFast отложи въвеждането в експлоатация на планираната фабрика в Северна Каролина до 2028 г. и понижи прогнозата си за доставките за тази година с 20 хил. броя до 80 хил. автомобила от първоначално планираните 100 хил. превозни средства.

Освен това производителят се готви да отвори фабрика в Индия през първата половина на следващата година и започна изграждането на монтажен завод в Индонезия през юли.

Вътрешният пазар на Виетнам ще играе ключова роля в стимулирането на приходите за остатъка от 2024 г., изтъква VinFast.

Компанията трябва да представи резултатите си за третото тримесечие на 26 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 23.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още