fallback

Великобритания глобява VW със 7 млрд. долара заради лошо отношение към клиенти

Звеното на германската автомобилна група Volkswagen Financial Services трябва да изплати и 21,5 млн. паунда обезщетение на около 110 хил. лизингополучатели

13:30 | 21.10.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британският финансов отдел на Volkswagen AG е глобен с 5,4 млн. паунда (7 млн. долара) за лошо отношение към кредитополучатели в затруднение, съобщава Bloomberg, цитирайки изявление на британската Служба за финансово поведение (FCA).

Volkswagen Financial Services също така ще изплати 21,5 млн. паунда обезщетение на около 110 хил. клиенти, които може да са претърпели вреди поради нейните пропуски между януари 2017 г. и юли 2023 г., изтъква FCA.

„Volkswagen Finance е влошил ситуацията при някои свои клиенти, като е пропуснала да вземе предвид от какво може да се нуждаят хората в затруднение“, изтъква Терез Чембърс, директор по правоприлагането и пазарния надзор в FCA. „Тази глоба и обезщетението ще изпратят ясни сигнали на кредиторите, че трябва да подкрепят онези, които имат финансови затруднения“.

Клиентите, които са закъснели с плащанията за автомобила си, не са получили възможности да се справят с дълговете си, като персоналът на Volkswagen Finance е възприел твърд подход към проблемите им, става ясно от разследването на FCA.

Служителите на фирмата, обслужващи клиентите, „показват липса на съпричастност и професионализъм по време на телефонни разговори“, като например се смеят на грешки, добавя регулаторът.

Volkswagen Finance дори начислява такса за смяна на собствеността от 252 паунда, когато дадена кола бива конфискувана, без да прояви интерес как ще бъдат платени тези такси.

Персоналът няма навика да записва всички оплаквания, което означава, че клиентите не са наясно с правата си за допълнителна помощ.

Повечето от клиентите, които са били засегнати от действията на фирмата, вече са получили обезщетения от общо 17,8 млн. паунда, подчертава регулаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 21.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още