fallback

Индонезия се готви да доставя материали за електромобилни батерии за САЩ

Износът ще бъде насочен към американския концерн Tesla, изтъква министърът на енергетиката Бахлил Лахадалия

16:30 | 19.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Индонезия планира да изнася материали на основата на никела, използван за производството на батерии за електрически превозни средства, в САЩ от следващия месец, заяви министърът на енергетиката Бахлил Лахадалия, цитиран от Ройтерс.

Според него Индонезия ще предостави материала, известен като прекурсор за батерии, на американския производител на електрически автомобили Tesla, без да предоставя подробности за обемите.

„Ще изнасяме прекурсор в САЩ от следващия месец за Tesla“, заяви Бахлил.

Преди това Индонезия обяви, че ще доставя подобен материал за Китай.

Страната иска да развие своята електромобилна индустрия и от години убеждава Tesla да инвестира в местното производство на батерии и автомобили, опитвайки се да оползотвори своите изобилни заежи от никел, който намира широко приложение в индустрията.

По-рано тази седмица Индонезия стартира съвместно предприятие с китайския производител на електромобилни батерии Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL), като правителството на страната ще инвестира 1,2 млрд. долара в производството на батерийни клетки.

По този начин Индонезия подчертава своите амбиции да се превърне в глобален център за електромобили и свързаните с тях компоненти.

CATL, най-големият производител на електромобилни батерии в света по пазарен дял, създава предприятието чрез дъщерното си дружество CBL International Development. От страна на Индонезия участва държавната Indonesia Battery Corporation, става ясно от съвместно изявление на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 19.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още