fallback

General Motors търси още източници на минерали след сделката за литий в Невада

Основната цел е компанията да изгради базирана в Северна Америка надеждна верига на доставки

17:13 | 18.10.24 г.

General Motors Co. (GM) обмисля допълнителни инвестиции във веригата на доставки на метали за електромобили в Северна Америка, след като отдели 625 млн. долара за проект в Невада, който има потенциал да се превърне в най-голямата литиева мина в САЩ, съобщава Ройтерс.

Американският автомобилен производител обяви в средата на седмицата, че ще създаде съвместно предприятие с Lithium Americas за разработване на литиевата мина Thacker Pass, която е най-големият източник на белия метал в Северна Америка.

Този ход увеличава инвестицията на GM в проекта до 950 млн. долара след първоначалната инвестиция, обявена миналата година. Той също така дава на автомобилния производител дял в мината и му осигурява доставки през следващите 20 години.

Въпреки че се очаква Thacker Pass JV да достави на GM „значително“ количество литий, компанията е отворена за други подобни сделки за доставка на минерали в рамките на континента, изтъква Джеф Морисън, вицепрезидент „Глобални вериги на доставка“ в GM.

По-голямата част от сделките на GM са за доставка на минерали, като автомобилният производител вероятно ще продължи този подход, добавя Морисън.

„Не искаме да станем миннодобивна компания“, подчертава той. „Нашата основна цел е да изградим базирана в Северна Америка, свързана със западни съюзници, надеждна верига на доставки. За да направим това, трябва да изберем партньори и активи и да разберем какво трябва да се направи, за да се индустриализират и да бъдат успешни“.

GM също така е сключил споразумения за доставка на кобалт с Glencore, инвестиция в производителя на никел и кобалт Queensland Pacific Metals и сделка за доставка на литий с Arcadium Lithium.

През 2021 г. автомобилният производител инвестира в проекта за геотермална саламура Hell's Kitchen в Калифорния, въпреки че този проект претърпя забавяне.

Този вид инвестиции показват, че GM не се е отказал от електрическите превозни средства, въпреки че растежът при продажбите на този вид задвижване се забавя. Въпреки че някои конкуренти, включително Ford Motor Co., забавиха или напълно отмениха разработването на някои електромобили, GM планира да има повече от 10 електрически модела на пазара в САЩ до края на следващата година.

За да подкрепи представянето си в САЩ по отношение на екологичните превозни средства, GM обедини усилия с южнокорейския концерн Hyundai Motor Co. в договор, който може да предвещава по-задълбочени стратегически отношения между автомобилните производители.

Споразумението поставя началото на проучване на съвместното разработване и производство на двигатели и превозни средства, задвижвани с петролни горива, както и на чисти технологии като електрически и водородни задвижвания. Компаниите могат също да работят за осигуряване на части и суровини като стомана и стратегически значими минерали, използвани в батериите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още