fallback

Печалбата на Volvo Trucks спада заради свитото търсене на камиони

Компанията ще отложи изграждането на планираната фабрика за батерии в Швеция с 12 до 24 месеца поради по-бавното приемане на електрическите камиони

09:53 | 18.10.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Печалбата на шведската Volvo AB намалява през третото тримесечие, тъй като производителят на камиони се сблъсква със забавяне в търсенето на тежкотоварни превозни средства на повечето пазари, съобщава Bloomberg.

Коригираната оперативна печалба на концерна спада до 14,1 млрд. крони (1,3 млрд. долара) поради забавянето при товарните превози и строителната дейност. Анализаторите очакваха печалба от 15,05 млрд. крони.

Европейските производители на камиони, водени от Volvo, Daimler Truck Holding AG и Traton SE, са притиснати да намалят разходите, тъй като търсенето на тежкотоварни превозни средства се забавя на редица пазари, включително в Европа и Китай. Те също търсят начини да осигурят инвестиции, необходими за преминаване към по-чисти форми на транспорт.

Продажбите на електрически камиони остават само малък дял от европейския пазар поради по-високата им цена и бавното изграждане на зарядна инфраструктура.

Volvo отчете общи поръчки от 43 234 камиона през третото тримесечие, което изостава от очакванията на анализаторите, като доставките през периода също намаляват.

„Търсенето на строително оборудване се забавя, особено в Европа“, изтъква главният изпълнителен директор Мартин Лундстед.

Компанията предвижда продажбите на концерна на тежкотоварни камиони в Европа леко да намалеят през следващата година до 290 000 броя, като прогнозира и незначително увеличение в Северна Америка до 300 хил. броя.

Volvo посочва, че е решена да отложи изграждането на планираната фабрика за батерии в Мариестад, Швеция с 12 до 24 месеца поради по-бавното приемане на електрическите камиони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още