fallback

General Motors влага 625 млн. долара в един от най-големите проекти за литий в САЩ

Проектът на Lithium Americas в Северна Невад се очаква да произвежда риблизително 40 000 тона годишно от метала

21:38 | 16.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

General Motors Co. (GM) ще отдели 625 млн. долара за това, което вероятно ще се превърне в една от най-големите литиеви мини в САЩ, което подчертава усилията на автомобилния производител да осигури доставките на метала, който е жизненоважен за батериите при електрическите превозни средства, пише Bloomberg.

Сделката, обявена в сряда, се основава на инвестиция от 320 млн. долара, която GM направи в оператора на проекта Lithium Americas Corp. миналата година. Тя ще бъде от решаващо значение за миннодобивната компания да отключи финансов пакет от 2,3 млрд. долара, предложен от Министерството на енергетиката на САЩ през март.

GM ще подкрепи Lithium Americas с допълнителна парична инжекция от 430 млн. долара, тъй като падащите цени на лития оказват натиск върху производителите и заплашват усилията на САЩ да укрепят вътрешните доставки.

Проектът Thacker Pass, който се намира в Северна Невада, ще развие най-голямото известно находище на литий в Северна Америка, като се очаква да произвежда приблизително 40 000 тона годишно от метала.

Инвестицията показва, че GM не се е отказал от електрическите превозни средства, въпреки че растежът при продажбите на този вид задвижване се забавя. Въпреки че някои конкуренти, включително Ford Motor Co., забавиха или напълно отмениха разработването на някои електромобили, GM планира да има повече от 10 електрически модела на пазара в САЩ до края на следващата година.

GM ще създаде съвместно предприятие с Lithium Americas и ще поеме 38% директен дял в Thacker Pass като част от тяхната сделка. Компаниите описаха споразумението като най-голямата публично обявена инвестиция от американски производител в проект за литиев карбонат.

Автомобилният производител осъществи и други инвестиции, за да подсигури доставките на литий за своите електромобили. През 2021 г. концернът обяви партньорство с Controlled Thermal Resources за извличане на литий от проекта Hell's Kitchen в геотермалното находище Салтън Сий в Калифорния.

Миналата година фондът GM Ventures на базираната в Детройт компания инвестира 50 млн. долара в Energy Exploration Technologies, стартъп компания, разработваща процес за извличане на литий от саламура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още