fallback

САЩ осигуряват заем от над 670 млн. долара за производител на компоненти за батерии

Aspen Aerogels изгражда термични батерии, които възпрепятстват прегряването на клетките в батерийните пакети на електромобилите

16:45 | 16.10.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да предостави около 671 млн. долара заем на Aspen Aerogels Inc., която ще произвежда ключов компонент за електромобилните батерии в щата Джорджия, съобщава Bloomberg.

Планираното финансиране, обявено в сряда от Министерството на енергетиката, ще подкрепи изграждането на ново производствено съоръжение, което ще изгражда термични бариери, които помагат за предотвратяване на възпламеняването на клетките. Това е част от стремежа на Байдън да изгради вътрешна верига на доставки на електрически превозни средства и батерии.

„Уверяваме се, разполагаме с местно предлагане“, посочва Джигар Шах, директор на Службата за кредитни програми към Министерството на енергетиката. „Приехме много сериозно изграждането на цялата верига на доставки“, добавя той.

Въпреки че подобни събития са редки, клетките в литиево-йонните батерии могат да прегреят и да накарат съседните клетки да направят същото, което води до тяхното възпламеняване.

Aspen, базирана в Масачузетс компания, е сключила договори за доставка на своите термични бариери с General Motors Co., Toyota Motor Corp. и други автомобилни производители. Новият завод — който ще бъде разположен в Регистър, близо до Савана — се очаква да доставя достатъчно бариери за над 2 млн. електрически превозни средства годишно.

Концернът е инвестирал 300 млн. долара в съоръжението на стойност около 1 млрд. долара и планира да завърши строителството му до края на 2026 г. или началото на 2027 г., посочва главният изпълнителен директор Доналд Йънг.

Финансирането по Програмата за заеми за производство на превозни средства с напреднали технологии на Министерството на енергетиката е от решаващо значение за сравнително малката и бързо развиваща се компания, изтъква Йънг.

„Малко е трудно да си представим как бихме направили това без подкрепата на програмата“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още