fallback

Световните продажби на електромобили растат с 30,5%, Китай постави нов рекорд

Данните за септември показват забавяне в темпа на растеж в САЩ и възстановяване на продажбите в ЕС

13:48 | 16.10.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Глобалните продажби на напълно електрически и плъгин хибридни превозни средства се увеличават с 30,5% на годишна база през септември, като Китай подобри собствения си рекорд от август, а Европа започна да се възстановява. Това става ясно от доклад на консултантската фирма Rho Motion, цитиран от Ройтерс.

Ръстът на американския пазар се забавя, докато купувачи и производители са насочили фокуса си към предстоящите президентски избори. Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заплаши да отмени стимулите за електромобили, заложени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), подписан от настоящия държавен глава Джо Байдън. Това затруднява прогнозирането на бъдещите тенденции в страната, изтъква анализаторът Чарлз Лестър пред Ройтерс.

Китайските производители на автомобили междувременно искат да увеличат продажбите в Европейския съюз (ЕС) въпреки наложените от блока мита върху изгражданите в Китай електромобили до 45%.

Европейските и китайските автомобилни компании се изправят едни срещу други на изложението в Париж, където акцентът е върху достъпните модели – сегмент, в който азиатските концерни доминират.

Продажбите на електрически автомобили – напълно електрифицирани и плъгин хибридни коли – достигат в световен мащаб 1,69 млн. броя през септември, показват данни на Rho Motion.

Продажбите в Китай скачат с 47,9% през същия месец до 1,12 млн. броя, докато тези в САЩ и Канада се увеличават с 4,3% до 150 хил. превозни средства.

В Европа продажбите на електромобили растат с 4,2% до около 300 хил. броя, благодарение на скока от 24% във Великобритания и увеличенията в Италия, Германия и Дания.

На китайския пазар темпът на навлизане на електромобили се ускорява с повече от очакваното, като Лестър очаква всеки следващ месец до края на годината да поставя нов рекорд.

Продажбите на електромобили достигат 9-месечен връх през септември. Графика: Ройтерс

Той добавя, че ръстът в Германия от 7% е „определено положителна новина“ и че междинните цели за намаляване на въглеродните емисии, определени в ЕС за следващата година, ще подложат на изпитания автомобилния пазар на блока.

Rho Motion очаква продажбите на електромобили в Европа да достигнат 3,78 млн. броя през 2025 г. и 9,78 млн. броя през 2030 г., съответно с 24% и 19% по-малко от предишните прогнози

Въпреки последните оптимистични данни като цяло пазарът на електромобили в Европа се сблъсква с една трудна година. През периода януари-септември в Германия, най-големият автомобилен пазар в региона, са регистрирани 409 000 нови електрически превозни средства, което е с около една четвърт по-малко в сравнение със същия период на миналата година, изтъква германската Федерална служба за автомобилен транспорт (KBA).

От Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) междувременно посочват, че делът на регистрираните нови електрически коли, задвижвани изцяло от батерии, спада през август 2024 г. не само в Германия, но и в ЕС като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още