fallback

Китайската GAC планира да произвежда електромобили в Европа

Компанията все още не е решила дали да изгради нов завод, или да придобие съществуващ

15:13 | 14.10.24 г.

Китайският държавен производител на автомобили GAC проучва възможността да произвежда електромобили в Европа, за да избегне митата на Европейския съюз (ЕС), посочи генералният мениджър на международния бизнес на компанията пред Ройтерс.

По този начин GAC се присъединява към растящ брой китайски автомобилни концерни, които се стремят да обособят производствен капацитет в региона.

Компанията е сред най-големите автомобилни производители в Китай, като си е поставил за цел да продаде 500 хил. коли извън Китай до 2030 г.

Тя все още не предлага електромобили в Европа, но планира да пусне електрически SUV, който ще представи на автомобилното изложение в Париж тази седмица.

GAC гледа на Европа като на важен пазар, който е „относително отворен“ въпреки решението на Европейската комисия (ЕК) да наложи мита върху електромобилите, произведени в Китай, изтъква генералният мениджър Уей Хъган в кулоарите на изложението.

„Въпросът с митата определено оказва влияние върху нас. Всичко това обаче може да бъде преодоляно в дългосрочен план... Сигурен съм, че ще има начин всичко да бъде разрешено“, добавя той.

По думите му местното производство ще бъде един от начините за решаване на въпроса.

„Много активно проучваме тази възможност“, подчертава Уей.

Обсъжданията на този план в рамките на GAC все още са в ранен етап, като компанията все още не е решила дали да изгради нов завод, или да използва съществуващ.

Компактният SUV на компанията, изложен в Париж, с пробег от 520 километра, наречено Aion V, трябва да бъде пуснат на някои европейски пазари в средата на 2025 г. на цена под 40 хил. евро.

Следващото превозно средство на GAC, което ще се продава в Европа, е бъде малък електрически хечбек, който ще бъде пуснат на пазара в края на 2025 г.

Най-малко 11 нови електрически модела за масовия пазар, произведени в Китай, ще бъдат пуснати на пазара в Европа до 2025 г., показва проучване на Allianz. Западните автомобилни производители са притеснени от този факт, като главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес предупреди по-рано тази година за „нашествие“ на евтини китайски електромобили на Стария континент.

Европейските компании отвръщат на удара със собствен набор от модели и с планове за намаляване на производствените разходи и на цените.

Китайската марка Chery обяви през април, че ще започне да произвежда електрически превозни средства в Барселона, в партньорство с Ebro EV Motors. Stellantis, чиито европейски марки включват Peugeot, Fiat и Opel, обяви през май, че ще си партнира с китайската Leapmotor за производство на електрически превозни средства в Европа, което ще започне тази есен.

В края на септември доклад на Dataforce показа, че китайските производители на автомобили отчитат най-ниските обеми продажби на електрически автомобили в Европа за последните 18 месеца, като регистрациите намаляват почти наполовина през август спрямо същия месец година по-рано. Спадът от 48% свива дела на китайските марки в региона за втори пореден месец.

MG, британската марка, която е част от SAIC Motor Corp., загуби лидерската си позиция в Европа от китайската BYD Co. Последната отчита ръст от 19% на регистрациите на европейския пазар през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 14.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още