fallback

МОСВ иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано

До края на тази година не по-малко от 40 на сто от количеството масла, пуснати на пазара у нас, трябва да се събират, като до края на 2025 г. делът се повишава на 50%

17:00 | 13.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано и оползотворявано. Това става ясно от публикувана за публично обсъждане промяна в специалната наредба. Срокът за това е 25 октомври, информира БНР.

Като държава членка на Европейския съюз (ЕС) България е задължена да въведе европейското законодателство. А с проекта за промените в Наредбата за отработените масла и отпадъчните нефтопродукти, се поставят конкретни норми за изпълнението на целите по събиране и оползотворяване.

До края на тази година не по-малко от 40 на сто от количеството масла, пуснати на пазара у нас, трябва да се събират. Това е всъщност и актуалната квота в момента по закон.

До края на 2025 г. обаче този процент се вдига на не по-малко от 50 на сто от количеството в тонове масла, пуснати през текущата година.  До 2026 г. не по-малко от 60%, а до края на 2027 г. и всяка следваща година - не по-малко от 70 на сто от количеството.

Без осъществяване на промяната, се създава се риск от увреждане на околната среда и човешкото здраве, поради потенциално нерегламентирано третиране на големи количества отработени масла, без този процес да бъде контролиран, пише в мотивите на екоминистерството, което е предложило промяната.

За сега вносителите на масла в България, която обединява 18 фирми, дистрибутори на големи марки, подготвят своето становище в рамките на течащото обществено обсъждане. Затова и според Емил Георгиев, Асоциацията на вносителите на масла в България, повечето въпроси, като този за промяна на цената след влизане новите условия, нямат отговор.

Георгиев припомня, че колкото повече отработено моторно масло се събира, толкова повече ресурс има за създаването на т.нар. базово масло, което служи за производството на нови.

"Не съвсем точно“ - около 10 - 15 процента от маслата на пазара сега са от т.нар. базово масло, обяснява Георгиев.

От 1 литър отработено масло се произвеждат 0,7 литра „ново“ базово масло за двигатели, скоростни кутии и за хидравликата. Качеството е много по-високо от това на базовите масла, произведени от нефт, посочват на сайтовете си специализирани у нас в преработката на масло фирми. Засега на сайта за обществено обсъждане Асоциацията на вносителите на масла не е направила коментар за предложения.

Неофициално представител на един от големите преработватели в България каза, че повишаването на процента на събиране и оползотворяване на отпадъчни масла ще затрудни индустрията. И сега трудно преработвателите на отпадъчни масла спазвали изискването за събиране и на 40 процента от отпадните продукти.

Въпреки наличието на фирми за рециклиране, в различни сайтове има актуални обяви за покупка и продажба на моторно и трансформаторно отработено масло - между 80 стотинки и лев за литър вървят продажбите. Фирмите пък изкупуват използвано моторно масло, за да извличат петрола, припомнят от специализираните компании за преработка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 13.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още