fallback

Партията на Олаф Шолц планира да върне субсидиите за електромобили в Германия

Очаква се в рамките на деня ГСДП да приеме предложение, което въвежда стимули за покупките на електромобили и предоставя данъчни отстъпки за корпоративни клиенти

14:30 | 13.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц обмисля нови субсидии за електрически превозни средства като крайъгълен камък на своята икономическа политика преди изборите догодина, съобщава Bloomberg.

Партията иска да увеличи продажбите на електромобили чрез повторно въвеждане на стимули за покупките на автомобили, захранвани с батерии, предоставяне на данъчни отстъпки за корпоративни клиенти и въвеждане на квоти за подобен тип превозни средства сред доставчиците на автомобилен лизинг, става ясно от стратегически документ, който партията планира да приеме в неделя.

Предложението отразява проблемите на германската автомобилна индустрия, която трудно се адаптира в прехода към електромобили на фона на засилващата се конкуренция в лицето на по-евтините модели на китайските марки като BYD Co., докато търсенето в региона се охлажда.

Доставките на Volkswagen на електромобили в Европа паднаха с 12% през третото тримесечие, след като Германия и други страни от ЕС премахнаха държавните субсидии за закупуване на електромобили, които все още струват повече от техните аналози с двигатели с вътрешно горене.

Германските производители на автомобили също така се сблъскват с по-слабите продажби в Китай, където продължителната криза с недвижимите имоти сви разходите за луксозни стоки, а местните марки взеха надмощие.

BMW AG и Mercedes-Benz Group AG наскоро предупредиха, че забавянето в Китай ще удари печалбата им за тази година.

ГСДП също така ще се застъпва за специални данъчни стимули за компании с програма „Произведено в Германия“, както и намаляване на данъците за голяма част от средната класа, се добавя в документа. Партията иска да свърже данъчните облекчения с инвестиции в индустрии, които се развиват и тези, които задържат работните места в страната.

„Всеки, който инвестира в Германия, ще получи данъчни облекчения“, посочва ГСДП в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 13.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още