fallback

Northvolt ще си плати данъците въпреки задушаващата я финансова криза

Компанията ще плати общо 27,6 млн. долара, дължими на 14 октомври

15:44 | 11.10.24 г.

Northvolt възнамерява да плати данъци на стойност 287 млн. шведски крони (27,6 млн. долара) в понеделник (14 октомври), докато финансово затрудненият шведски производител на батерии се стреми да се измъкне от кризата си, съобщава Bloomberg.

„На въпроса дали ще платим данъците си, когато станат дължими на 14 октомври, отговорът е същият като при другите компании и е „да“, обяви говорителят на концерна Мати Катая.

Закъсалият производител на батерии изпитва сериозни затруднения при опита да увеличи производството в основния си завод близо в Швеция, докато приходите му падат в момент, когато високите разходи от разширяването му го задушават. Едно от звената на компанията обяви фалит по-рано през седмицата, а ръководството търси по-дългосрочни решения за финансиране.

Northvolt търси финансиране за около 200 млн. евро, за да продължи напред.

Финансовата помощ включва акционери, заемодатели и клиенти, като се отнася и до предварителни поръчки за доставка на батерийни клетки, предимно от звеното за Scania CV, част от групата на Volkswagen, и обикновени заеми, съобщава вестник Dagens Industri.

Northvolt отказа да коментира мерките за набиране на средства.

По-рано през седмицата службата за национален дълг на Швеция изключи възможността за активиране на гаранции по кредит в размер на 1,5 млрд. долара за Northvolt, които бяха обвързани с вече спряното разширяване на основната фабрика на производителя на батерии.

Northvolt спря разширяването на своя завод в Северна Швеция миналия месец, тъй като се опитва да рационализира дейността си, докато се сблъсква със задълбочаваща се ликвидна криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още