fallback

Продажбите на BMW и Mercedes се свиват заради слабото търсене в Китай

Търсенето в Китай страда заради застой в икономиката

14:09 | 10.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Слабото търсене и ожесточената конкуренция в Китай са се отразили отрицателно на продажбите на BMW и Mercedes, съобщиха днес производителите на луксозни автомобили, цитирани от Ройтерс.

Германският автомобилен сектор се сблъсква с многобройни предизвикателства, вариращи от високи производствени разходи и управление на прехода към електрически превозни средства до спад на търсенето и по-сериозната конкуренция от Китай. 

Най-точната илюстрация на проблемите в сектора е неотдавнашното съкращаване на разходите, което предприе водещият европейски автомобилостроител Volkswagen, който обмисля за първи път да затвори заводи в Германия. 

Общите продажби на BMW за периода юли-септември са се понижили с 13 на сто, а на Mercedes – с 3 на сто.

Търсенето в Китай, който е най-големият автомобилен пазар в света, страда заради застой в икономиката и чуждестранните автомобилостроители са изправени пред ожесточена конкуренция от местни производители, предлагащи по-евтини модели, най-вече електрически превозни средства.

Продажбите на BMW в Китай са се сринали с една трета, а на Mercedes с 13 на сто.

Mercedes отчита и слаб глобален пазар на електрическите превозни средства с батерии със спад от 31 на сто на продажбите. При BMW те са нараснали с 10 на сто през тримесечието.

ЕС наложи неотдавна високи мита върху произведените в Китай електрически автомобили, тъй като се ползват с нелоялни държавни субсидии. Пекин отрича тези обвинения и заплашва с отвени мерки, а германските автомобилостроители, които си гарантират една трета от постъпленията в Китай, изразиха на висок глас опасенията си и призоваха за преговори. Европейските автомобилостроители не са склонни да купуват по-скъпи електрически автомобили, отчасти поради нехомогенната инфраструктура за зареждане.

Акциите на BMWи Mercedes останаха без промяна след публикуването на данните. Компаниите понижиха годишните си прогнози през септември заради слабия китайски пазар, като BMW изтъкна и проблеми със спирачната система, доставена от Continental.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още