fallback

Ръководителят на VW иска китайските автомобилни компании да избягват митата, ако инвестират в ЕС

Оливер Блуме предлага кредити срещу инвестиции вместо наказателни мита

11:51 | 06.10.24 г.

Главният изпълнителен директор на германската автомобилна компания Volkswagen Оливер Блуме заяви, че Европейският съюз трябва да обмисли да коригира планираните си мита срещу произведените в Китай електромобили, за да предвиди освобождаване от тях срещу инвестиции в Европа, предава Ройтерс.

„Вместо наказателни мита трябва да се постигне взаимно предоставяне на кредити за инвестиции. Тези, които инвестират, създават работни места и работят с местни компании, трябва да се възползват, когато става въпрос за мита“, отбеляза Блуме в интервю за германския вестник Bild am Sonntag.

ЕС ще осъществи плановете си да наложи мита върху произведени в Китай електромобили, съобщи Европейската комисия в петък, въпреки че най-голямата икономика в блока Германия и германските автомобилни компании ги отхвърлиха. Това показа разногласията относно най-големия търговски спор с Пекин от десет години насам.

Предлаганите мита върху електромобили, произведени в Китай, до 45% ще струват на автомобилните компании допълнителни милиарди долари, за да внасят колите в блока. Те трябва да бъдат въведени от следващия месец за срок от пет години.

Комисията, която наблюдава търговската политика на блока, съобщи, че ще се противопостави на несправедливите според нея китайски субсидии след едногодишно антидъмпингово разследване, но допълни в петък, че ще продължи преговорите с Пекин.

Блуме заяви пред Bild am Sonntag, че има риск ответни мита на Китай да навредят на европейските автомобилни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 06.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още