fallback

Нов удар по Италия: местното производство на Stellantis ще падне под 500 хил. автомобила

За това предупреждава профсъюзът FIM-CISL, добавяйки, че резултатите изостават значително от целта, която Stellantis обсъжда с италианското правителство за 1 млн. коли

10:50 | 03.10.24 г.

Очаква се производството на автомобилната група Stellantis в Италия да спадне под 500 хил. превозни средства тази година спрямо 751 хил. коли за 2023 г., предупреждава профсъюзът FIM-CISL, позовавайки се на слабото търсене на пазара, особено на електрически модели.

Прогнозата очертава ниво на производство доста под целта, която Stellantis, чиито марки включват Fiat и Alfa Romeo, обсъжда с италианското правителство, от 1 млн. превозни средства - както за леки автомобили, така и за микробуси - до края на това десетилетие, припомня Ройтерс.

Данните засилиха опасенията за структурен свръхкапацитет в Европа в рамките на местните автомобилни производители на фона на нарастващия натиск от страна на азиатските им конкуренти. Водещият производител в региона Volkswagen обяви миналия месец, че може да прибегне до закриване на заводи в Германия - за първи път в своята история.

„Ако тенденцията, наблюдавана през третото тримесечие, се потвърди през последното тримесечие на годината, ситуацията с производството ще стане още по-сериозна“, с по-малко от 300 хил. произведени леки коли и около 200 хил. микробуса, предупреждава Фердинандо Улиано, ръководител на FIM-CISL.

Stellantis обяви, че автомобилният пазар е изправен пред сложна ситуация, която, в Италия по-специално, се влошава от някои елементи, включително високите разходи за енергия и труд. Широкото преосмисляне на индустриалните политики на страната е от ключово значение за постигането на предложените резултати, изтъква групата. Главният ѝ изпълнителен директор Карлос Таварес ще говори пред италианска парламентарна комисия в края на следващата седмица относно производството в Италия.

Улиано, който представи тримесечния доклад на синдиката за производството на автомобилния производител в страната, добавя, че производствените обеми не са били подпомогнати от новата схема на правителството за стимулиране на покупките, която беше обявена в началото на тази година, но въведена едва през юни.

„Смятаме, че липсата на стимули в други европейски страни е оказала отрицателно въздействие“, изтъква той.

Всички шест фабрики на Stellantis в Италия отбелязаха спад на производството през първите девет месеца на годината, с общ спад от 41% до 387 600 автомобила, подчертава FIM-CISL.

В емблематичния завод Mirafiori в Торино производството е намаляло с 68% през първите девет месеца. Производството на електрическия малък автомобил Fiat 500 - основният модел, произвеждан там, претърпя многократни прекъсвания тази година, като дейността в момента е спряна до 1 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още