fallback

Skoda предизвиква BYD в Европа с евтин електромобил за 33 хил. евро

SUV-ът Elroq се предлага в три версии според размера на батерията, като вариантът с най-голям пробег засенчва Model Y на Tesla

10:55 | 02.10.24 г. 4

Skoda, марката на германската автомобилна група Volkswagen, насочена към масовия пазар, представи електрически SUV на цена от 33 хил. евро, докато компанията майка се опитва да преодолее спада в търсенето и засилващата се конкуренция от Китай, съобщава Bloomberg.

Моделът Elroq се предлага в три различни версии според размера на батерията, като всички варианти предлагат бързо зареждане. Цената на електромобила е приблизително същата като на аналога с двигател с вътрешно горене – важен праг за производителите на този вид задвижване, които искат да увеличат продажбите.

SUV-ът „ще промени правилата“ при електромобилите на марката поради конкурентната си цена, посочи главният изпълнителен директор на Skoda Клаус Зелмер в интервю от Прага.

Шофьорите в Европа се възпротивиха на високата цена на електромобилите, предлагани от Volkswagen, Stellantis и Renault, след като редица страни, включително Германия, премахнаха субсидиите. Този ход остави възможност за разширяване в региона за китайските марки, водени от BYD Co., които успяха да увеличат пазарния си дял чрез по-достъпни в ценово отношение модели.

Skoda се очерта като една от малкото стабилни марки в портфолиото на Volkswagen. Компанията, която произвежда своите коли в страни с ниски разходи за труд, включително Чехия и Китай, отчете ръст на продажбите в Европа от около 9% през първите осем месеца на годината. Това контрастира рязко на проблемите с търсенето на едноименната марка на германската група, която обмисля съкращения на работни места и безпрецедентно затваряне на фабрики в Германия, за да стане по-конкурентоспособна.

Elroq може да помогне за увеличаване на продажбите на Volkswagen в Европа. Моделът ще се предлага с камера за задно виждане, 13-инчов информационно-развлекателен екран и цифров гласов асистент, захранван от ChatGPT. Моделът е на цена доста под тази на електрическия SUV ID.4 на Volkswagen, която започва от около 48 хил. евро, и е по-ниска от цената на предлагания в Европа Atto 3 на BYD, която започва от 38 хил. евро.

Версията на Elroq с най-голям пробег може да измине над 560 км с едно зареждане на батерията, повече от пробега на Model Y на Tesla Inc. Клиентите могат да поръчат модела от сряда (2 октомври), като доставките трябва да започнат през първото тримесечие на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още