fallback

Стачните действия срещу Tesla в Швеция обхващат нови групи работници

В знак на съпричастност към действията на профсъюза IF Metall техниците, обслужващи зарядната мрежа на компанията в страната, преустановяват дейност

12:09 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Tesla Inc. е изправена пред разрастващи се протестни действия в Швеция, след като още синдикат се включи в продължаващата близо година стачка на сервизните работници в страната, съобщава Bloomberg.

От 10 октомври производителят на електрически превозни средства ще се сблъска с препятствия при обслужването на своята мрежа от зарядни станции в най-голямата скандинавска страна, след като профсъюзът Vision обяви блокада в знак на съпричастност към стачката на IF Metall, която започна през октомври 2023 г. Членове на Vision, които работят в областта на комуналните услуги, вече няма да обслужват, ремонтират или изпълняват задачи по поддръжката на станциите на Tesla, става ясно от изявление, публикувано на уебсайта на профсъюза.

Демонстрацията на съпричастност се отнася до стачката на техниците на Tesla в страната, които са членове на IF Metall, един от най-големите профсъюзи в Скандинавия. На 27 октомври миналата година служителите в десет от шведските сервизи на автомобилния производител започнаха стачка заради отказа на работодателя им да подпише колективен трудов договор - писмен договор, който е често срещан в Швеция, който определя ключови условия за наемане на работа като заплати, работно време и правила за отпуски.

„Трябва да защитим шведския модел, когато е застрашен“, изтъква Ева-Лота Нилсон от Vision, визирайки повсеместното разпространение на колективните споразумения.

Спорът продължава да възпрепятства дейността на Tesla в скандинавския регион, тъй като актовете на съпричастност в лицето на други профсъюзи обхванаха и докерите в Дания, Финландия и Норвегия. От декември насам Tesla трябва да транспортира колите си за Швеция от континентална Европа с камиони.

Въпреки че Model Y на компанията е най-продаваната нова кола в Швеция през първите осем месеца на годината, продажбите на модела са намалели с 8,8% на годишна база, показват изчисления на Mobility Sweden.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск определи ситуацията като „безумна“ и дори започна дела в Швеция, за да ограничи въздействието на конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още