fallback

След Volkswagen и Stellantis понижи насоките си за печалбата

Компанията се позова на растящите запаси в САЩ, силната конкуренция в лицето на китайските марки и растящите разходи

13:48 | 30.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Stellantis NV понижи годишните си насоки за печалбата като заяви, че ще похарчи повече пари от очакваното, позовавайки се на влошаващите се тенденции в индустрията, по-високите разходи за преразглеждане на бизнеса в САЩ и китайската конкуренция при електромобилите, съобщава Ройтерс.

Така Stellantis се присъединява към BMW, Mercedes и Volkswagen, които понижиха насоките си за печалбата по-рано поради същите причини.

Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin също коригира в посока надолу прогнозата си за годината, позовавайки се на прекъсванията във веригата на доставки и слабото търсене в Китай.

Всичко това се случва, докато Европейският съюз (ЕС) финализира плановете за допълнителни наказателни мита върху китайските електрически превозни средства.

Stellantis посочва, че понижава очакванията за положителен свободен паричен поток, като според новата прогноза компанията очаква да изгори от 5 млрд. евро до 10 млрд. евро тази година. Групата същевременно коригира надолу насоките си за маржа на оперативна печалба.

Stellantis заяви, че очаква коригиран марж на оперативната печалба в диапазона 5,5-7,0% за тази година, най-вече поради решението си да ускори нормализирането на нивата на запасите в САЩ.

Компанията майка на марките Chrysler, Dodge, Jeep, Fiat, Citroen и Peugeot изтегли за края на 2024 г. целта си да ограничи запасите при дилърите на не повече от 330 000 превозни средства.

За тази цел Stellantis ще намали доставките за Северна Америка през второто полугодие с повече от 200 000 коли на годишна база, двойно повече спрямо предишните насоки. Групата ще предлага по-високи стимули за кои от тази моделна година, както и за по-стари модели, като същевременно ще инвестира в подобряване на производителността.

Маржът на оперативната печалба също ще бъде намален от по-ниските от очакваните продажби през втората половина на 2024 г. в повечето региони.

„Конкурентната динамика се засили както поради нарастващото предлагане в индустрията, така и поради засилената китайска конкуренция“, предупреждава Stellantis.

По-рано тази година акционерите на Stellantis в САЩ заведоха дело срещу автомобилния производител, заявявайки, че компанията ги е подвела, като е скрила реалните данни за растящите запаси и други слабости, преди да отчете разочароващ тримесечен отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още