fallback

Шефът на Ferrari: Напредваме с разработването на нашия първи електромобил

Компанията ще разчита на някои „необичайни партньори“, за да разработи новото превозно средство, изтъква Бенедето Виня

17:25 | 27.09.24 г.

Ferrari напредва с работата по своя първи електрически суперавтомобил, който ще бъде представен през четвъртото тримесечие на 2025 г., обяви главният изпълнителен директор на италианския концерн Бенедето Виня, цитиран от Bloomberg.

Базираният в Маранело, Италия, автомобилен производител ще разчита на някои „необичайни партньори“, за да разработи новото превозно средство, добавя Виня.

Представянето на електрическия суперавтомобил на Ferrari ще се случи в момент, когато предизвикателствата пред индустрията продължават да се множат, докато компаниите се стремят едновременно да намалят емисиите и да ограничат разходите, за да предложат по-достъпни превозни средства с батерии.

Междувременно лидерството на Китай при батериите затруднява и забавя прехода на Европа към по-чисти автомобили.

Появата на китайски електромобили на европейския пазар трябва да бъде сигнал за събуждане за европейския автомобилен сектор, посочва Виня в интервю за Bloomberg.

Виня, бивш ръководител на производителя на чипове STMicroelectronics NV, започна да оформя електрическия преход на Ferrari скоро след присъединяването си към компаняита през 2021 г.

Въпреки че италианската марка напредва бавно с електрификацията, нейният предпазлив подход в крайна сметка носи дивиденти. Тъй като продажбите на електромобили се охлаждат в Европа, редица компании, включително Stellantis NV и Volkswagen AG, забавят или пренасочват проектите си за производство на батерии, докато Mercedes-Benz Group AG посочи, че ще продава конвенционални автомобили по-дълго от очакваното.

И все пак, всеки преход към електрически модели представлява предизвикателство за Ferrari, тъй като много утвърдени клиенти не желаят да се откажат от рева на двигателя с вътрешно горене на компанията въпреки стремежа на по-младите купувачи към по-екологично задвижване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още