fallback

Проф. Хаджиниколов: Налагане на мита върху електромобили от Китай е болезнена стъпка за ЕС

Подобен ход не е в интерес на блока, посочи преподавателят в катедра "МИО и бизнес" в УНСС

15:53 | 25.09.24 г. 3

Европейският съюз (ЕС) отложи решението си за налагането на мита върху китайските електромобили за края на октомври. За блока тази стъпка е по-болезнена, отколкото бе за САЩ, които наложиха 100% мита. Проблемът е, че европейските производители имат заводи и голямо присъствие в Китай, което означава, че подобен ход ще нарани и тях. Въпреки това изглежда вероятно да бъдат наложени допълнителни данъчни ставки от страна на ЕС, въпреки че не е в интерес на блока. Това коментира проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и бизнес" в УНСС, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

ЕС може да парира това, като наложи мита не само за готовите превозни средства, а и за определени части, каза събеседникът. „В САЩ бяха наложени мита върху батериите, които са половината от стойността на електрическите коли. Лесно е ЕК да предложи съответните мерки, ако прецени, но съюзът не е заинтересован толкова в това и може би ще се размине. Може би просто и двете страни ще преглътнат малко, но ще запазят отношенията си на едно високо равнище“, посочи Хаджиниколов. 

В момента Китай разчита да убеди ЕС, че не е в интерес на блока да разваля двустранните търговски отношения особено в момент, в който Европа се нуждае от внос на технологии и суровини от азиатската страна за осъществяване на зеления преход, стана ясно от думите на госта. “Налагането на мита би принудило държавите членки да произвеждат тези технологии сами и да се снабдяват със суровини от другаде, което би се отразило и на националните бюджети“, посочи професорът.

Гостът смята, че може да се очаква лавиране от страна на ЕС по въпроса, тъй като блокът се намира в неудобна позиция - от една страна, е солидарен с визията на Г-7, която цели да ограничи тежестта на субсидиите, които китайското правителство предлага на производителите си, но от друга, ЕС поддържа важни търговски отношения с Пекин. Това разминаване личи и от факта, че отделните държави членки имат различни договорености с Китай, въпреки че блокът иска да наложи мита.

„Институциите в Брюксел са по-ангажирани в общата стратегия на Г-7, докато всяка отделна национална държава донякъде си гледа националните интереси и за това има такива търкания. Но мисля, че в крайна сметка ще надделеят европейските институции. А що се отнася за националните правителства, ще трябва да следват общия ход на събитията“, коментира Хаджиниколов.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още