fallback

Закъсалата Northvolt наема консултанти, за да се справи с кризата

Шведският производител на батерии се стреми да преразгледа условията с кредиторите, за да се спаси от финансов колапс

15:45 | 24.09.24 г. 5

Шведската Northvolt AB е наела консултантска фирма Teneo за предоставяне на съвети за преструктуриране, включително планиране при извънредни ситуации, ако обезпеченият с дълг производител на батерии не успее да преразгледа условията с кредиторите, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Подготовката е част от отговора на Northvolt на бързо развиваща се ликвидна криза.

Назначаването на Teneo подчертава значимостта на финансовата криза на Northvolt, докато доставчикът на батерии за електрически превозни средства преговаря с кредиторите за потенциални отстъпки относно времето за изплащане на дълга.

Финансовите предизвикателства нараснаха бързо на фона на проблемите с разширяването на производството, които лишиха производителя от така необходимите приходи. Northvolt изпитва недостиг на парични средства по-малко от година, след като си осигури заем от 5 млрд. долара, което увеличи общия ѝ дълг до над 13 млрд. долара.

Докато преговорите с кредиторите и инвеститорите продължават, компанията заяви, че ще съкрати работната си сила с около 20%, за да се съсредоточи върху увеличаването на производството в основния си завод в Шелефтеа, Северна Швеция.

Northvolt постигна значителен напредък в преговорите за финансиране през последните няколко седмици, подчертава говорител на компанията в имейл, отказвайки да предостави подробности по темата.

Зараждащата се криза бележи внезапен обрат за компания, която по-рано тази година планираше първично публично предлагане (IPO). Последваха проблеми с качеството, които накараха BMW AG да се откаже от поръчка за батерии на стойност 2 млрд. евро през юни, по-бавно от очакваното увеличение на производството в Швеция и общо забавяне на търсенето на електромобили. Междувременно конкуренцията се засилва в лицето на китайските компании, които доминират в производството на батерии.

Всичко това изложи на риск оцеляването на Northvolt, като в същото време нанесе удар върху усилията на Европа да създаде независима верига на доставки на електромобилни батерии. Въпреки че е привлякла повече от 20 млрд. долара инвестиции и публични безвъзмездни средства, компанията трябваше да продаде активи и да свие бизнеса си, тъй като паричните средства намаляват.

Northvolt преговаря с кредиторите за потенциална промяна в условията на зеления заем от 5 млрд. долара, един от най-големите по рода си. Кредиторите са избрали PJT Partners за финансов съветник, съобщи Bloomberg миналата седмица.

Помрачени перспективи пред индустрията в региона

Други опити да се развие производството на батерии в Европа подчертават трудността на задачата. По-рано този месец Италия сви финансирането на проект за завод за батерии, подкрепен от Stellantis NV и Mercedes-Benz Group AG, на фона на охладеното търсене на електромобили. Британският стартъп Britishvolt Ltd. подаде миналата година молба за защита от фалит, още преди да успее да отвори своя първи търговски завод за 5,1 млрд. долара.

Volkswagen AG, най-големият акционер на Northvolt с дял от около 20%, потвърди в понеделник подкрепата си за увеличаване на съществуващите производствени линии на компанията. Германската група отказа да коментира всякакви финансови намеси.

Междувременно BMW заяви, че не е променила инвестицията си в Northvolt, която възлиза на 2,8% в края на 2023 г., и няма планове да го прави. Говорител отказа да коментира дали концернът ще участва в по-нататъшни инвестиционни кръгове, за да запази своя дял.

В понеделник шведското правителство повтори позицията си, че няма да предостави извънредна помощ на Northvolt. Вместо това то призова компанията да продължи диалога си с подкрепяния от държавата кредитор SEK.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек посочи, че правителството е в постоянен контакт с Northvolt. Той отбеляза, че производствените проблеми неминуемо оказват влияние върху приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още