fallback

Промени в обучението за шофьори предизвиква протест и контрапротест в сряда

Да се сложи край на корупционните практики за шофьорските книжки, настояват от съюза на автоинструктурите, но други са аргументите на автомобилна асоциация

14:07 | 24.09.24 г.

Промените в правилата за придобиване на свидетелство за правоуправление на МПС предизвикаха полярни реакции. Седем браншови организации, които обучават нови шофьори, се обявиха против преминаването към електронни картони с часовете за кормуване, ограниченията за явяване на практически изпит и новите правила за придобиване на различни категории.

Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз, потвърди пред БНР, че на 25 септември ще бъде проведен протест. "Аргументите са, че наредбата не отговаря на учебната документация. Тази въпросна електронизация, дигитализация – пълна неяснота! Нещо, което предстои да се разработи. Как може да го приемем, когато е предстоящо", коментира той промените, при които кандидат-шофьорите ще имат право на максимум четири явявания на листовки и практически изпит. Измененията в наредбата на Министерството на транспорта, която се отнася до шофьорските курсове, бяха публикувани на 10 септември в Държавен вестник, а влизат в сила от 10 декември.

Според него новите изисквания ще увеличат финансовата тежест върху фирмите, които обучават нови шофьори. "Всеки автомобил трябва да бъде оборудван с определено устройство. След това – трябва да има постоянна връзка с интернет, което означава договори с мобилни оператори. Това какво помага за пътната безопасност", отбеляза той.

Трендафил Маринов напомни, че и в момента ИА "Автомобилна администрация" има инспектори, които излизат на пътя и могат спокойно да контролират и проверяват въпросния хартиен картон и обясни как се случва това практически: „На него има снимка, има необходимите данни за лицето, което управлява“. Председателят на Българския автоинструкторски съюз смята, че агенцията няма необходимия брой изпитващи, за да осигури за шест месеца дати за изпити. "Защо шест месеца? Защо да е четири пъти? Кой го реши и как? Искаме с бранша да се направи работна група и да се стигне до правилното решение", настоява Маринов.

Маринов съобщи, че протестът на представители на Българския автоинструкторски съюз ще се проведе пред президентството, а протестните действия ще продължат от 13,30 до 16 часа.

Красимир Георгиев, управител на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, обаче защити в ефира на БНР противоположната гледна точка. "Това наистина ще сложи край на корупционните практики, от което се боят като дявол от тамян. Те са на принципа, че са против всичко“, е мнението му. Той е категоричен, че изпитът не е обучение, а тест за проверка и оценка на знания, които би трябвало да са придобити по време на курса. „Ако те не дават необходимото на курсистите си, а те не го дават, се боят от тези четири пъти изпити в рамките на шест месеца“, категоричен е Георгиев и се надява след много години отлагане да започне реформа.

Той подчерта, че ако се спазваха дори сегашните изисквания, нямаше да има толкова автошколи. „Един голям процент са имали учебен кабинет само при получаване на разрешително. Офисът им, техническият им сътрудник – всичко е в багажника на автомобила, който освен всичко друго, е и семеен“, посочи недостатъци в организацията на работата в автошколите Георгиев.

Той смята, че не е тайна, че се водят два картона. „Единият е за инструктора с курсиста и се кара така, както те си искат. Например, не се дават 30 часа, дават се 20, не се ходи на магистрала. Когато човекът се явява на изпит, този картон го късаме, хвърляме го в кошчето и пишем едни, в които сме дали всичко по книга. Като дойдат от ДАИ, им го показваме и те казват, че няма констатирани нарушения“, не скри досегашна лоша практика Георгиев.

Той коментира и опасенията за нови финансови задължения, които ще понесат школите. "Част от печалбата се реинвестира. Но при тях няма инвестиции, реинвестиции, осигуровки, данък "Печалба", данък "Дивиденти", това са им непознати понятия", заяви Красимир Георгиев и предупреди също, че "много хора на държавна служба работят и като инструктори".

Той е на мнение, че изпитващите сега са достатъчно. Той обяви, че се готви шествие митинг в подкрепа на започнатите реформи, който ще се проведе от 11 до 13 часа на площад "Александър Батенберг". И уточни, че 12 НПО-та, които имат отношение към безопасността на пътя, подкрепят промените. Георгиев добави, че ще връчат декларация в подкрепа на започнати реформи на ръководството на транспортното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още