fallback

Европа сгреши с фокуса си върху електромобилите, смята експерт

Краят на субсидиите доведе до срив продажбата на електромобили във Франция и Германия

15:53 | 23.09.24 г. 8

Рано е да се говори за криза на потреблението след над 18% спад на продажбите на нови автомобили в Европа през август, основно при електромобилите. Това каза автомобилният експерт Калоян Желев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Според него има концептуална криза за бъдещето на индустрията, с погрешен фокус върху електрическата мобилност като основен начин за намаляване на вредните емисии.

Автомобилната индустрия се оказа пресечна точка на макроикономически проблеми, войните около Европа, икономическата война с Китай, и рискът континентът да загуби лидерската си позиция в индустрията е повече от голям, категоричен е експертът.

"Преди десетина години темата за декарбонизацията на автомобилния транспорт придоби остър обрат, в който от технологичен неутралитет, методите за постигането ѝ бяха основно фокусирани върху електрическата мобилност", каза още Желев. Според него Европа е направила една фундаментална грешка, като замени една напълно валидна цел - намаляването на емисиите от транспорта - с едно от възможните средства, тоест електромобилите.

Желев посочи още каква пагубна роля за изиграли субсидиите за сектора на електромобилите във Франция и Германия. Продажбите в двете страни са били насърчени от държавите, а сега, след тяхното отпадане, те се сриват. В цялата законодателна рамка на ЕС има тежка насоченост към електрификацията на задвижващите системи, което сериозно влияе на търсенето, каза още той.

Разговора можете да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 23.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още