fallback

CATL започва доставките на електромобилни батерии с живот над 1,5 млн. км

Компанията дава 10-годишна гаранция за новия си продукт, въпреки че лабораторните тестове показват, че батерията издържа 16 години

13:43 | 16.09.24 г. 2

Китайската Contemporary Amperex Technology Company (CATL), най-големият производител на батерии в света, се подготвя да стартира доставките на дълготрайни батерии за електромобили. Компанията обяви, че вече е приключила с фазата на разработка и тестване и ще предложи батерията на пазара, съобщава германското онлайн издание NotebookCheck.

Батерията ще разполага с 15 години експлоатационен живот и ще предлага общ пробег от 1 609 345 км.

CATL предлага гаранция от 10 години, или 966 000 км пробег, и в момента гарантира 85% запазване на капацитета на батерията. За сравнение, настоящите батерии в Tesla и на други електрически превозни средства се предлагат само с гаранция от 8 години и запазване на капацитета от 70%, така че новата батерия от CATL гарантира почти двойно по-голям експлоатационен живот.

Технологията за ниска консумация на литий на CATL може значително да намали консумацията на активен литий по време на използване на дадена клетка и значително да подобри стабилността на повърхността и структурата на анодния материал. Това е от решаващо значение за задоволяване на изискването за производителност и за дълъг експлоатационен живот.

Батерията Tecttrans Bus Edition е разработена от CATL за превозни средства, които действително могат да изминават такива разстояния, а именно електрически автобуси. CATL разработи подобни батерии за лекотоварни камиони и други търговски превозни средства. Новата батерия е проектирана да бъде дълготрайна и стабилна, не за производителност, следователно има ниска енергийна плътност от 175 Wh/kg, което все още е най-високото в индустрията на електрическите автобуси.

CATL също така гарантира, че батерията практически не отчита влошаване през първите 1000 цикъла на зареждане/разреждане. Лабораториите за изследване и развитие на CATL посочват, че LiFePO4 батериите от този тип действително могат да издържат 16 години, преди капацитетът им да падне до 85% от първоначалната стойност.

За да увеличат максимално пробега и живота на електрическите автомобили, Nio и CATL обединиха усилията си, за да разработят батерии, които издържат толкова дълго, колкото самите превозни средства. Целта е електромобилите с тези батерии да бъдат пуснати на пазара с 15-годишна гаранция, преди 20 милиона употребявани електрически автомобили, чиято гаранция изтича, да излязат от пазара през следващите няколко години.

Nio твърди, че 15-годишна гаранция за електромобили ще създаде устойчив пазар за употребявани превозни средства с батерии, тъй като хората вече не трябва да се тревожат за скъпата смяна на батерията.

CATL вече предлага 12-годишна гаранция за батериите, които предоставя за станциите за смяна на Nio.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 16.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още