IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Председателят на VW: ЕС трябва да направи повече в помощ на автомобилната промишленост

Целите за съкращаване на емисиите трябва да бъдат приспособени към реалността, счита Ханс Дитер Пьоч

23:37 | 11.09.24 г.
Ханс Дитер Пьоч. Снимка: Bloomberg LP
Ханс Дитер Пьоч. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Volkswagen Ханс Дитер Пьоч призова Европейския съюз да промени целите си за емисиите и да внесе яснота за автомобилната индустрия в момент, когато автомобилният концерн планира съкращаване на работни места и безпрецедентно затваряне на заводи в Германия, пише Bloomberg.

Ветеранът на VW, който има тесни връзки със семейство Порше-Пийх, собственик на компанията, заяви, че политическите ръководители са поставили тежки климатични амбиции, но не са обмислили напълно стъпките, които са необходими за постигането им. Целите трябва да бъдат „приспособени към реалността“, за да получи индустрията повече време, счита Пьоч.

„Електрическата мобилност е бъдещето на индилидуалната мобилност, но, трябва силно да подчертая това, политиците зададоха на индустрията цели без да е налична необходимата инфраструктура и без да помислят дали клиентите искат подобно придвижване“, каза Пьоч в сряда на събитие във Виена.

Той ръководи VW в момент на разместване на пластовете в германската автомобилна индустрия, която изпитва затруднения с високи разходи и по-силна конкуренция от Tesla и китайските автомобилни компании начело с BYD. Във вторник VW отмени 30-годишната защита на работните места в Германия, след като миналата седмица предупреди, че може да затвори заводи в най-голямата икономика в Европа за първи път.

Разговорите с представители на работниците и профсъюзите, които имат необичайно влияние във VW, може да траят до края на годината, каза Пьоч в кулоарите на събитието.

„На тази фаза от процеса е много важно хората да бъдат убедени, че няма как да избегнем структурни промени“, изтъкна той.

Сега ЕС „трябва да създаде условията за успех на електромобилността от гледна точка на електрически мрежи, зареждане, суровини, автомобили и подкрепа за инвестициите“, допълни Пьоч.

Решението да прекрати споразуменията за сигурност на работното място вероятно ще въвлече VW в дълги сблъсъци с представителите на работниците. Съкращенията в базираната във Волфсбург компания са по-трудни за прокарване, отколкото в други автомобилни концерни. Половината от местата в надзорния ѝ съвет се заемат от представители на работниците, а германската провинция Долна Саксония, която притежава дял от 20%, често заема страната на представителите на профсъюзите.

В изказването си Пьоч заяви, че автомобилният сектор се нуждае от „иновативни, конкурентни продукти и силно сътрудничество от политиците, бизнеса и обществото“.

„Други региони в света успешно задават пример за нас. Протекционизмът и изолацията няма да помогнат“, допълни той.

Думите му бяха потвърдени от главния изпълнителен директор на Renault Лука де Мео, който заяви, че автомобилните компании трябва да си партнират с китайските фирми и да се учат от тях.

Индустриалният инженер от Австрия Пьоч е и главен изпълнителен директор на Porsche, инвестиционния инструмент на клана Порше-Пийх. Той спечели доверието на семейството, като доведе до успешен край дългогодишната сага за придобиването от VW на производителя на луксозни автомобили Porsche през 2012 г.

Пьоч се присъедини към VW като финансов директор през 2003 г., след като преди това беше главен изпълнителен директор на Duerr и главен контрольор в BMW. Той е председател на VW от 2015 г.

„Тенденцията за е-мобилност ще надделее, но ще е нужно още време“, изтъкна Пьоч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още