fallback

Stellantis ще инвестира над 400 млн. долара в три завода в САЩ

Компанията засилва ангажимента си относно изграждането на електромобили и хибриди за американския пазар

19:25 | 11.09.24 г.

Stellantis ще инвестира над 400 млн. долара в три съоръжения в американския щат Мичиган с фокус върху разработването на платформа, която ще се използва за изграждане на електромобили и хибриди, съобщава Ройтерс.

Едно от съоръженията, монтажният завод в Стърлинг Хайтс, ще стане първият в САЩ, който ще произвежда само електромобили, изтъква компанията майка на Chrysler.

Stellantis заяви, че ще вложи средства и за преоборудване на фабриката за сглобяване на пикапи, където ще произвежда електрическия Jeep Wagoneer, и ще увеличи инвестициите в съоръжението за двигатели в Дънди, за да произвежда наскоро представената платформа за кросоувъри и SUV модели.

Групата ще насочи над 50 млрд. евро до края на десетилетието за електрификация, като се стреми да увеличи дела на електромобилите в САЩ до 50%, а за Европа – до 100% през 2030 г.

Междувременно акционерите в САЩ заведоха дело срещу автомобилната група, изтъквайки, че тя ги е измамила, като е прикрила растящите запаси от автомобили и други слабости, преди да публикува своя последен, разочароващ финансов отчет.

В жалбата, подадена във федералния съд на Манхатън, се казва, че Stellantis неправомерно е завишила цената на акциите си през по-голямата част от 2024 г., като е издавала „изключително положителни“ оценки за запасите, цените, новите продукти и оперативния марж.

Акционерите посочват, че истината е излязла наяве на 25 юли, когато Stellantis обявява, че коригираната оперативна печалба за първото полугодие е спаднала с 40% до 8,46 млрд. евро, под очакваните от анализаторите 8,85 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още