fallback

Honda съкращава служители и спира производството в три завода в Китай

Мерките засягат над 2000 работни места в съвместното предприятие на японската марка с Dongfeng и целят свиване на запасите и оптимизиране на представянето

10:19 | 11.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Honda Motor Co. съкращава работни места и спира производството в три завода в Китай, тъй като компанията се стреми да свие запасите и да работи върху по-широка промяна в стратегията на най-големия автомобилен пазар в света, съобщава Bloomberg.

Японският автомобилен производител е предложил пакети за компенсация при съкращения на повече от 2000 работници в съвместното си предприятие с китайската държавна компания Dongfeng Motor Group Co., информират местните медии. Оптимизирането на персонала е част от стратегия за осигуряване на устойчиви операции и ускоряване на прехода към електрически превозни средства, изтъква предприятието Dongfeng Honda в публикация в социалните мрежи.

Производството в трите завода е спряно за около две седмици от 26 август, за да се намалят запасите, посочва Honda в изявление, изпратено по имейл до Bloomberg.

Компанията отказа да коментира съкращенията на работни места.

Бързият преход на автомобилната индустрия към електромобили и ожесточената конкуренция в Китай навредиха на продажбите и приходите на чуждестранните производители, включително на японските, американски и германските марки. Продажбите на Honda в Китай се сринаха с 21,48% през първата половина на 2024 г.

За да електрифицира портфолиото си, Honda ще намали производството на бензинови автомобили. Японският производител развива и друго съвместно предприятие, това с Guangzhou Automobile Group, която също съкрати работни места по-рано тази година.

Търсенето на автомобили с двигател с вътрешно горене в Китай намалява, докато това на електромобили и хибриди продължава да расте. Продажбите на конвенционални бензинови автомобили падат с 15% през първите осем месеца на тази година, сочат данни на Китайската асоциация за леки автомобили.

Продажбите на модели с изцяло електрическо задвижване или плъгин хибриди през август са нараснали с 43,2 на сто, като представляват 53,5 на сто от всички реализирани леки коли. На този фон местният производител BYD отчете рекорд по пласирани автомобили, а Tesla - най-добрият си месец за 2024 г.

За да подкрепи своето представяне в глобален план, Honda задълбочи връзките си с друг японски концерн – Nissan Motor Co., като двете компании ще си сътрудничат при разработването на софтуер, батерии и други технологии, свързани с електрическите превозни средства, за да спестят разходи и да се конкурират по-успешно на пазари като Китай.

Mitsubishi Motors Corp., която вече има връзки с Nissan чрез алианса, в който участва и френската група Renault SA, ще се присъедини към по-широкото стратегическо партньорство с дуото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още