IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volkswagen планира безпрецедентно закриване на фабрики в Германия

Ако планът се осъществи, той ще отбележи първите затваряния на заводи в страната за цялата 87-годишната история на компанията

20:18 | 02.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG обмисля безпрецедентно затваряне на фабрики в Германия в опит да постигне по-големи съкращения на разходите, нанасяйки нов удар на правителството на канцлера Олаф Шолц, пише Bloomberg.

Потенциалните мерки, насочени към основната едноименна марка леки автомобили, както и към други операции на групата, също включват опити за прекратяване на договора на Volkswagen със синдикатите за запазване на работните места до 2029 г., информира най-големият производител на леки коли в Европа и втори по големина в света по отношение на продажбите. 

Ако планът се осъществи, той ще отбележи първите закривания на заводи в Германия за цялата 87-годишната история на Volkswagen, което предвещава сблъсък с профсъюзите.

„Икономическата среда стана още по-трудна, като същевременно в Европа навлизат нови играчи“, признава главният изпълнителен директор на групата Оливер Блуме, цитиран от Bloomberg. „Германия, като място за бизнес, изостава още повече по отношение на конкурентоспособността“, добавя той.

Мащабен сблъсък със синдикатите би представлявал голямо предизвикателство за Блуме, който също така ръководи и Porsche AG, след като предходни търкания с работниците доведоха до свалянето на редица негови предшественици.

Volkswagen се опитва да намали разходите на своята едноименна марка, където маржовете на печалбата отдавна изостават от тези на останалите брандове в груповото портфолио, като усилията срещат все повече трудности на фона на неравномерния преход към електромобили и забавянето при потребителските разходи.

Ръководителят на работническия съвет Даниела Кавало казва, че ръководството на Volkswagen се е провалило след срещи, в които изтъква, че основната марка на компанията, произвеждаща моделите Golf и Tiguan, рискува да се сблъска със загуба.

Компанията планира да затвори поне една по-голяма фабрика за производство на автомобили и един завод за компоненти в Германия, разкрива Кавало, като към това се прибавя и премахването на споразуменията за заплати.

Във Volkswagen работят около 650 000 души в световен мащаб, почти 300 000 от които се намират в Германия. Половината места в надзорния съвет на компанията се държат от представители на работниците, а германската провинция Долна Саксония, която притежава 20% дял в групата, често заема страната на синдикатите.

Предишни сблъсъци прекратиха или съкратиха мандатите на някои висши ръководители, включително Бернд Пишетсридер, бившия шеф на марката VW Волфганг Бернхард и Херберт Дийс, предшественикът на Блуме на поста главен изпълнителен директор. И тримата се опитаха да прокарат мерки за по-голяма ефективност, особено в дейностите на концерна в Германия.

Проучване на бизнес климата в германската автомобилна индустрия на икономическия институт Ifo показва влошаване през юли. По-лошите настроения произтичат както от оценката на текущата бизнес ситуация, така и от очакванията за следващите шест месеца.

Използването на капацитета е спаднало до 77,7 на сто, което го поставя с девет процентни пункта под дългосрочната средна стойност. 43,1 на сто от фирмите съобщават за липса на поръчки, което е спад от 29,2 на сто в сравнение през април.

Марката Volkswagen се затруднява да понижи разходите. Графика: Bloomberg Марката Volkswagen се затруднява да понижи разходите. Графика: Bloomberg

"Автомобилната индустрия все повече се плъзга към криза", казва Анита Вьолфъл, специалист в Ifo.  „Съществено подобрение вероятно не трябва да се очаква през следващите месеци", добавя тя.

Междувременно икономистът Фердинанд Дуденхьофер обвинява икономическия министър на страната Роберт Хабек за съкращенията на служителите в рамките на Volkswagen в Цвикау.

„В края на 2023 г. той (Хабек) спря бонуса за електрическите автомобили за една нощ и по този начин елиминира пазара“, изтъква Дуденхьофер. Причината за съкращенията на работни места е, че търсенето на електромобили е твърде ниски. Но други страни също са виновни за намаляващия интерес към този вид задвижване, смята икономистът.

Първоначално Volkswagen преустрои фабриката си в Цвикау за производство на електрически автомобили. Бяха наети временно 2700 нови служители. Но стратегията на автомобилния производител не проработи. Цените на електрическите модели остават твърде високи, а към това може да се добавят и проблемите около разработването на софтуер.

Освен това конкуренцията от Китай нараства. Тук Дуденхьофер критикува политиката в Германия. На германския пазар електрическите модели се представят негативно, което означава, че се произвеждат само малки количества. В Китай пък се произвеждат големи количества електромобили, което прави продуктите по-евтини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
тошко_стоте_акаунта
преди 1 час
Оглушително мълчание!!! Зелено-ваксснатата бот мрежа, нищо ли няма да иззтропа? Иначе са първи с центаджийската паничка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още