fallback

Расте натискът върху Великобритания да наложи мита върху китайските електромобили

Засега остава неясно дали Лондон ще проведе разговори с ЕС относно евентуално издигане на подобни митнически бариери, каквито Брюксел постави това лято

14:39 | 30.08.24 г.

Натискът върху правителството на Обединеното кралство да наложи допълнителни мита върху вноса на китайски електрически автомобили се увеличава, след като Канада става поредната страна, която издига търговски бариери в отговор на това, което беше наречено „несправедливо субсидиране“ от Пекин, съобщава Auto Express.

От началото на октомври електрическите превозни средства, внесени от Китай, ще бъдат обложени с допълнителен 100-процентов налог, което на практика ще удвои цената им за потребителите. Това отразява действията, предприети от президента на САЩ Джо Байдън по-рано тази година, който описа веригата на доставки като „доминирана от нелоялни търговски практики на Китай“.

Въпреки че канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви пред журналисти, че изборът му да наложи мита е част от „трансформирането на автомобилния сектор на Канада в световен лидер в производството на превозни средства на утрешния ден“, автомобилният експерт и професор по бизнес и устойчивост Питър Уелс посочи, че „Канада [всъщност] не е имала особен избор, освен да отрази позицията на САЩ относно вноса на произведени от Китай електромобили, тъй като канадската автомобилна индустрия и пазар са тясно интегрирани с индустрията и пазара на САЩ”.

САЩ не са единствената голяма икономика, която въвежда мита върху китайските електрически автомобили; по-рано тази година Европейският съюз (ЕС) обяви, че ще наложи допълнително мито до 36,3% върху вноса на електромобили от Китай, като размерът на налозите ще зависи от това какъв размер държавна субсидия е получил всеки производител.

Някои марки, които произвеждат колите си в Китай, като американската Tesla, успяха да си издействат по-ниски търговски бариери (9% в случая с Tesla), тъй като разследване на Европейската комисия (ЕК) установи, че те са получили значително по-малка държавна подкрепа от Пекин спрямо местни компании като SAIC и BYD.

Все пак тези допълнителни данъци ще повишат цените на изградените в Китай електромобили за европейски купувачи.

Досега Обединеното кралство отказваше да отразява позицията на ЕС. Търговският министър Джонатан Рейнолдс обяви през юли, че не планира да започне разследване срещу произведените в Китай електромобили и евентуалното им несправедливо субсидиране. Говорейки по време на среща на страните от Г-7, той каза: „Не изключвам нищо, но ако имате силно експортно ориентирана индустрия, решението, което вземате, трябва да бъде правилното за този сектор“.

Професор Уелс обаче обясни, че „в глобален план Обединеното кралство е малък пазар със слаба индустрия. Както при Канада, вероятно страната ще трябва да следва позицията на ЕС, въпреки че в този случай различното прилагане на мита от ЕС може да се окаже трудно за оправдание пред Световната търговска организация“.

Auto Express попита ЕК дали се водят преговори с Обединеното кралство относно неговата позиция за митата и дали ще има някакви последствия, ако тя не отразява позицията на ЕС, но Комисията отказа коментар.

Въпреки че някои доклади посочват, че Великобритания може скоро да бъде наводнена от китайски електромобили, ако се въведат митата на ЕС, Уелс обяснява, че „британският пазар е твърде малък, за да бъде убежище, но със сигурност би било подходящо (за китайските марки) да се изгради първоначално присъствие тук“.

Той подчерта, че индустрията успя да превърне това в дебат за бъдещето на производството в ЕС, Обединеното кралство, Северна Америка и т.н., а не за ползите за потребителите и действията срещу изменението на климата, за което ускорението в продажбите на евтини, малки електромобили би допринесло.

„Субсидиите се срещат на почти всички пазари в момента, като до голяма степен изкривяват избора на потребителите. Трябва да се припомни, че много потенциални купувачи в момента са изключени от пазара поради високата цена на луксозните автомобили с високи нива на спецификации и спортните електромобили, като продължаващото издигане на търговски бариери няма да помогне“, изтъква Уелс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още