fallback

Uber получи рекордна глоба заради трансфер на данни към САЩ

Санкцията от 290 млн. евро на нидерландските власти е най-голямата в историята на компанията

14:24 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Рекордна глоба от 290 млн. евро бе наложена на Uber Technologies Inc. от нидерландските власти. Причината е неспазването на европейските стандарти за защита при изпращане на данни за шофьорите си в САЩ, съобщава Bloomberg.

Нидерландската служба за защита на личните данни посочва, че Uber е събирала информация за шофьорите си от Европа – като лиценз за таксиметрова дейност, локация, а в някои случаи и медицинска и съдебна история, съхранявайки я на сървъри в САЩ.

Глобата е най-голямата, издавана от нидерландския регулатор срещу която и да е било компания, каза говорител в съобщение по имейл. Това е и най-голямата глоба, получавана от Uber някога.

Услугата за споделено пътуване е изпращала данните до американската си централа в рамките на две години, без да използва инструменти за пренос на данни, които целят защита на личната информация. Това означава, че данните са били „недостатъчно защитени“, заявиха от регулатора в понеделник.

Uber е прекратила практиката миналата година.

Глобата е „напълно неоправдана“, коментира Каспър Никсън, говорител на Uber. Процесът по пренос на данни на компанията е в съответствие с европейските закони и решението на нидерландските власти ще бъде обжалвано.

От своя страна, председателят на регулатора Алеид Волфстед заяви, че Uber не е спазила изискванията на европейския закон за гарантиране на нивото на защита на данните по отношение на трансферите към САЩ и това е „много сериозно“.

Разследването на нидерландските власти започна, след като над 170 френски шофьори се оплакаха пред група за защита на човешките права. Разследването е поето от нидерландската агенция, тъй като европейската централа на компанията е в Нидерландия.

Това е трета санкция на Амстердам срещу Uber. Преди това компанията беше глобена за това, че не е осигурявала достатъчно прозрачност за това колко дълго държи данни за европейските си шофьори и към кои страни извън Европа те са били изпращани.

През 2018 г. пък ѝ бе наложена глоба за това, че не е уведомила властите навреме за пробив в сигурността.

Глобите на европейските регулатори за защита на личните данни могат да достигнат до максимум 4% от годишните международни приходи на даден бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още