fallback

BMW изпревари Tesla по продажби на електромобили в Европа за първи път

Европейците са купили 139 300 нови електромобила през юли, което е спад от 6% на годишна база

17:22 | 22.08.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Германският автомобилен производител BMW изпревари американската Tesla в продажбите на електромобили в Европейския съюз за първи път през миналия месец, след като успя да засили бизнеса си в условията на иначе отслабващ пазар, предаде Bloomberg.

Продажбите на напълно електрически автомобили на BMW в блока са нараснали с около една трета до 14 869 единици през юли, сочат данни, събрани от консултантската компания Jato Dynamics. Същевременно продажбите на Tesla са намалели с 16% до 14 561 единици.

Графика: Bloomberg

Въпреки че Tesla продължава да води в класацията по продажби от началото на годината в региона, силното представяне на BMW през юли бележи първия път, когато производителят на луксозни автомобили изпреварва Tesla.

Като цяло европейците са регистрирали 139 300 нови електромобила през юли, което представлява спад от 6% в сравнение със същия месец на миналата година.

Търсенето на електромобили в Европа се свива, след като някои страни като Германия и Швеция прекратиха или намалиха субсидиите за сектора. Това накара производителите да свият амбициите си в тази посока.

Volkswagen AG - най-големият автомобилен производител в региона, заяви този месец, че намалява капацитета на заводите с високи разходи в Германия и посочи, че може да забави някои нови електрически модели.

Mercedes-Benz Group AG преразглежда плановете си за електрификация и амбициите си по отношение на батериите.

"Липсата на яснота относно стимулите и бъдещето на електрическите превозни средства продължава да представлява бариера пред потребителите", коментира Фелипе Муньос, анализатор от Jato.

BMW успя да преодолее тази тенденция благодарение на силното търсене на нейните електрически автомобили, включително i4 и iX1, които изпревариха по продажби аналогичните модели на Mercedes и Audi.

Model Y на Tesla запази титлата си на най-продаван електрически модел в Европа през първото полугодие, но доставките на над четиригодишния модел намаляват.

Въпреки че китайските производители на автомобили, водени от BYD Co. и SAIC Motor Corp., постепенно разширяват дейността си в Европа през тази година, новите мита на ЕС забавиха притока им с 45% през юли в сравнение с юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още