fallback

Водещият инвеститор във Volkswagen се стреми да диверсифицира портфолиото си

Porsche SE е част от инвеститорска група, която придобива 35% дял във Flix SE, собственик на автобусните превозвачи Greyhound и FlixBus

22:14 | 13.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Porsche SE, основният акционер в германския автомобилен производител Volkswagen, финансово е в състояние да обмисли по-нататъшни инвестиции за диверсифициране на портфолиото си, обяви неговият финансов директор, докато представяше отчета за първото полугодие във вторник (13 август).

„Нашите финансови ресурси ни дават значителна гъвкавост за потенциални инвестиции“, изтъква Йоханес Латвайн, член на борда на Porsche SE. „По този начин следваме активен подход за развитие на портфейла. Текущата среда на фондовия пазар и произтичащият от това цялостен спад в оценките на компаниите създават привлекателни възможности“, добавя той, цитиран от Ройтерс.

Групата, чието текущо портфолио включва главно нелистнати компании, обяви, че е част от инвеститорска група, която придобива 35% дял във Flix SE, собственик на автобусните превозвачи Greyhound и FlixBus.

Porsche SE също наскоро закупи дял в канадската компания за изкуствен интелект Waabi Innovation Inc.

През първите шест месеца на годината холдингът отчете печалба след данъчно облагане от 2,1 млрд. евро спрямо 2,3 млрд. евро година по-рано. За цялата година групата очаква печалба преди данъци от 3,5-5,5 млрд. евро.

Porsche SE отчете намаление на нетния дълг от 5,7 млрд. евро от края на миналата година до 5 млрд. евро към 30 юни, което попада в долната граница на диапазона на насоките за тази година.

Групата е контролирана от семействата Порше и Пиех, които от своя страна чрез нея управляват и Volkswagen, съсредоточавайки в себе си голяма част правата на глас в базирания във Волфсбург автомобилен производител.

Миналата година Волфганг Порше, внукът на Фердинанд Порше, който основава производителя на спортни автомобили Porsche AG, призова най-големия производител на автомобили в Европа да ограничи допълнително разходите и да стане по-ефективен.

Ниската оценка на Volkswagen, която някои инвеститори свързват с проблемите в корпоративното управление, дължащи се на сложната структурата на собственост на групата, е дългогодишен проблем, който дори забележителното листване на марката  Porsche през 2022 г. не успя да разреши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още