fallback

Световните продажби на електромобили растат с 21% през юли, подкрепени от Китай

В Европа продажбите се свиват през юли със 7,8%

09:53 | 13.08.24 г. 3

Глобалните продажби на напълно електрически и плъгин хибридни превозни средства са се повишили с 21% на годишна база през юли благодарение на най-силния растеж в Китай тази година и въпреки спада в търсенето в Европа, изчислява компанията за пазарни проучвания Rho Motion, цитирана от Ройтерс.

В Европейския съюз (ЕС) марката MG Motor, собственост на китайската SAIC Motor Corp., очаква да бъде засегната най-силно от временните мита, наложени от блока върху електромобилите, внесени от Китай, изтъква анализаторът Чарлз Лестър.

Въздействието на търговските бариери вероятно ще бъде по-облекчено по отношение на Tesla, която произвежда електромобили и в своя завод край Берлин, както и върху китайската BYD, чието присъствие в Европа остава ограничено, подчертава Лестър.

Обемът на електрическите автомобили, продадени в световен мащаб през юли, достига 1,35 млн. превозни средства, от които 880 хиляди са били закупени в Китай, където продажбите на този вид задвижване растат с 31% на годишна база.

Продажбите на плъгин хибриди в азиатската страна за първите седем месеца на годината растат със 70 на сто.

В Китай делът на електрифицираните модели вече достига 50,7% спрямо едва 7% преди три години. От друга страна, делът на електрическите и хибридни превозни средства от общите продажби в САЩ възлиза на 18% през първото тримесечие на тази година, става ясно от доклад на американската Администрация за енергийна информация.

Като цяло общите продажби на автомобили в Китай се свиват с 3,1%, удължавайки спада за четвърти пореден месец на фона на слабото потребителско доверие, докато икономиката се затруднява да набере скорост на фона на продължителната криза на пазара на недвижими имоти.

Слабостта на автомобилния пазар накара китайската държавна агенция за планиране да обяви в края на юли, че паричните субсидии за закупуване на превозни средства ще бъдат удвоени - до 20 хил. юана (2785 долара) за превозно средство.

BYD, най-големият производител на електромобили в Китай, отчете за същия период ръст на продажбите на изцяло електрически и плъгин хибридни коли от съответно 13% и 44%.

В Европа месечните продажби са намалели със 7,8% през юли спрямо данните от началото на годината. През първите седем месеца на годината те са свили с 12% в Германия, която е най-големият пазар на електромобили в ЕС.

В САЩ и Канада продажбите на електромобили през юли са нараснали със 7,1%.

„BYD продължава да отчита рекордни продажби на плъгин хибриди този месец, което е ключов фактор, тъй като те имат голям обем автомобили, които продават“, коментира Лестър пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още