fallback

ЕК: Разследването срещу китайските електромобили е съвместимо с правилата на СТО

Преди това Китай поиска консултация със СТО, като се аргументира, че резултатите от разследването на ЕС и временните мита нямат фактическа и правна

20:00 | 09.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) е уверена, че нейното разследване и мерките срещу държавните субсидии за китайските електрически превозни средства са съвместими с правилата на Световната търговска организация (СТО) и разследването ще продължи, обяви изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС), цитиран от Ройтерс.

Блокът наложи временни мита до 37,6% върху вноса на произведени в Китай електромобили през юли, за да защити местното производство, след като разследване на ЕК установи, че колите са били субсидирани от Пекин, което води до изкривяване на пазара.

Китай поиска в петък консултация със СТО, като се аргументира, че резултатите от разследването на ЕС и временните мита нямат фактическа и правна основа и сериозно нарушават правилата на международната организация.

ЕК, която се занимава с всички търговски въпроси относно 27-членния ЕС, заяви, че внимателно проучва всички подробности по искането на Пекин относно СТО и ще реагира на китайските власти своевременно в съответствие с процедурите на международния орган.

„Комисията е уверена в съвместимостта на своето разследване и временните мерки със СТО“, посочва говорител на ЕК. „Това искане за консултации със СТО не засяга графика на антисубсидийното разследване, което междувременно продължава“, добавя той.

Отнесените до СТО случаи на търговски търкания обикновено отнемат много време за разрешаване. Ефективността на уреждането на спорове в рамките на организацията сега е допълнително подкопана от липсата на функциониращ Апелативен орган, който е блокиран от липсата на нови назначения от 2019 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още