fallback

Китайски производител на електромобили започва преструктуриране заради несъстоятелност

Human Horizons вече не може да покрива дълга си и е спряла плащанията към доставчици

14:29 | 09.08.24 г.

Китайският производител на електрически превозни средства Human Horizons Group Inc., която контролира марката премиум автомобили HiPhi, подаде молба за преструктуриране преди банкрут, превръщайки се в поредната жертва на жестокия китайски автомобилен пазар, съобщава Bloomberg.

Производителят подаде молба до Народния съд в Йенчън, източнокитайски град, където се намира неговата фабрика, заявявайки, че активите му вече не могат да покриват дълга от април и отговарят на условията за фалит, става ясно от съдебен документ, публикуван в четвъртък (8 август).

Съдът постанови, че Human Horizons отговаря на условията за преструктуриране и ще назначи синдик, който да наблюдава процеса за шест месеца, с възможност за удължаване с още три месеца. 

Финансово затрудненият концерн спря производството от февруари, след като затвори търговски обекти и не успя да плати на доставчиците поради слаби продажби. Human Horizons е доставил по-малко от 8000 от своите луксозни електромобили през 2023 г.

Тежкото положение на HiPhi подчертава предизвикателствата, пред които са изправени производителите на автомобили в Китай, където повече от 100 марки са въвлечени в ценова война на фона на забавянето на потребителското търсене.

Други по-малки играчи, включително WM Motors Holdings Ltd и звеното за електромобили на строителната компания China Evergrande Group, също са на ръба на колапса.

Human Horizons се опита да намери външна помощ, като през май китайските медии съобщиха, че компания, наречена iAuto Group, се е съгласила да предостави финансиране от 1 млрд. долара за възобновяване на производството. Тази сделка изглежда е в застой предвид движението на компанията към процедура по несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още