fallback

Продажбите на електромобили в Германия се сриват с 37% през юли

Това е най-големият спад от декември насам, когато германското правителство внезапно прекрати субсидиите за електромобили

16:38 | 05.08.24 г.

Продажбите на електрически превозни средства в Германия са се понижили сериозно през юли. Това сочат нови данни, цитирани от Bloomberg.

Регистрациите на автомобили, задвижвани с батерии, са намалели с 37% на най-големия автомобилен пазар в Европа до 30 762 броя в сравнение с предходната година, съобщи в понеделник германският федерален орган за автомобилен транспорт KBA. Това е най-големият спад от декември насам, когато германското правителство внезапно прекрати субсидиите за електромобили.

Широкото забавяне на продажбите на електромобили в цяла Европа, където стимулите бяха премахнати, спъва плановете на автомобилни производители като Volkswagen. Заможните и екологично настроени купувачи повече или по-малко са свършили, а липсата на достъпни модели с батерии в индустрията изключва масовите потребители от пазара.

Продажбите на електромобили в Германия се сриват с 37% през юли. Иозбражение: Bloomberg

"Нарастването на електрическата мобилност засега се оказва неустойчиво", казва Константин Гал, консултант в EY. "Пазарът е загубил всякаква инерция и много клиенти се съмняват в перспективите на електрическите автомобили."

Според EY делът на продажбите на електромобили в Германия през юли е спаднал до малко под 13% от 20% година по-рано, и то в момент, когато автомобилните производители очакваха бързо навлизане на задвижваните от батерии превозни средства.

Новите регистрации в Швеция, която е лидер в областта на електромобилите, също са намалели през юли, като по този начин са задълбочили спада си от началото на годината. По данни на Mobility Sweden регистрациите на нови електрически автомобили са намалели с 15% през месеца в сравнение с миналата година. Продажбите в Швейцария пък са се свили с 19%.

Забавянето излага автомобилната индустрия на риск, докато тя инвестира милиарди в развитието на технологията. VW, най-големият автомобилен производител на Стария континент, съобщи миналата седмица, че е намалил капацитета на заводите с високи разходи в Германия и също така може да промени графика за увеличаване на производството на батерии. Според проучване спадът в търсенето на електромобили е помрачило и настроението относно бизнес перспективите на автомобилните производители в страната, сред които са и Mercedes-Benz и BMW.

Според Гал от EY продажбите на електромобили в Германия ще останат слаби през следващите месеци, което ще постави под въпрос плановете на производителите на автомобили да увеличат продажбите си и да се съобразят с по-строгите цели за емисиите на автомобилния парк в Европейския съюз от следващата година. VW е изложена на особен риск и в резултат на това може да се сблъска с негативно въздействие върху приходите през следващата година в размер на 2 млрд. евро, заяви анализаторът на UBS Патрик Хюмел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още