fallback

Доставките на произведените в Китай електромобили на Tesla скочиха през юли

Темпът на производство на компанията в Китай изостава от този през първите седем месеца на 2023 г., отразявайки по-широкото охлаждане на продажбите на електромобили

18:54 | 02.08.24 г.

Доставките на Tesla Inc. на произведени в Шанхай електромобили се увеличават с около 15% през юли, прекъсвайки поредица от месечни спадове за компанията от най-продуктивния ѝ завод в световен мащаб, съобщава Bloomberg.

Автомобилният производител е продал на едро през миналия месец приблизително 74 117 броя от седана Model 3 и SUV-а Model Y, става ясно от предварителните данни, публикувани в петък от Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA). Това е ръст както на годишна, така и на месечна база.

Темпът на производство на Tesla в Китай все още изостава от този през първите седем месеца на 2023 г., отразявайки забавянето на търсенето на електрически превозни средства в по-широк план.

Главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск сега поставя по-голям акцент върху изкуствения интелект и развитието на автономните превозни средства, въпреки че развитието на тези проекти може да отнеме повече време, преди да достигнат търговски мащаби. Предприемачът потвърди през юли, че е отложил събитие за представяне на прототипи на роботакси с около два месеца до октомври.

Китайският конкурент на Tesla BYD междувременно увеличи преднината си на пазара на електрически коли в Китай, след като отчете 31% скок в продажбите на годишна база до 340 799 превозни средства. Макар доставките на плъгин хибриди да растат с 67 на сто до 210 799 превозни средства, тези на изцяло електрически коли се свиват до най-ниското им ново за последните пет месеца.

В целия отрасъл продажбите на превозни средства с екологично задвижване в Китай — където влизат плъгин хибриди и напълно електрически автомобили — са нараснали с 29% спрямо предходната година, като производителите на автомобили получиха тласък към края на месеца от удвояването на размера на субсидията, изплащана от Пекин за замяна на стари коли с нови.

Продажби на произведени в Китай електромобили. Графика: Bloomberg L.P.

Няколко автомобилни компании отчетоха спадове в продажбите на месечна база, като Zeekr, електромобилната марка на Geely Automobile Holdings Ltd., е доставила 15 655 автомобила през юли, което е с 22% по-малко от юни.

Говорител на Zeekr каза, че проверките на оборудването и ремонтите на производствените линии обикновено се насрочват за летните месеци. Фабричните линии на марката също се настройват, за да произвеждат няколко нови модела, посочва говорител, добавяйки, че компанията все още се стреми към месечно производство от 30 хил. превозни средства, което ще бъде постигнато някъде през четвъртото тримесечие.

Geely, майката на Zeekr, отчете спад на продажбите от 9,2% през юли, докато доставките на Great Wall Motor Co. се понижават с 6,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още