fallback

Провалът с електромобилите на Tesla води до по-висока от очакваното загуба за Hertz

Приходите на компанията през последното тримесечие достигат 2,35 млрд. долара, което е по-малко от очакваните от пазара 2,46 млрд. долара

21:30 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Hertz Global Holdings Inc. отчете по-голяма от очакваната загуба, след като неуспешният ѝ залог за електрификация на своя автопарк с превозни средства на Tesla Inc. натежа върху финансовите резултати на компанията, съобщава Bloomberg.

Фирмата за отдаване на коли под наем отчете коригирана загуба от 1,44 долара на акция за второто тримесечие. Резултатът изостава от очакваната от анализатори загуба от 1,17 долара на акция.

Hertz каза, че усилията ѝ за обновяване на автопарка са довели амортизацията до 600 долара на кола месечно, над три пъти повече спрямо същия период на предходната година, тъй като компанията разпродава електромобилите по-бързо от първоначално планираното.

Резултатите подчертават тежките финансови щети, които Hertz понася. Под ръководството на новия главен изпълнителен директор Гил Уест, бивш ръквовидтел на Delta Air Lines Inc., Hertz се опитва да преодолее провала с електромобилите на Tesla, като разпродава превозните средства на загуба и обновява мениджърския си екип.

Уест иска да подобри ефективността на бизнеса и да управлява по-добре автомобилния парк.

Hertz заяви, че ще продаде десетки хиляди електрически превозни средства Tesla само през тази година. Компанията посочва, че очаква този процес да бъде завършен до края на следващата година. Тя се насява, че дотогава  месечната амортизация да се нормализира до 300 долара за кола.

Приходите през последното тримесечие достигат 2,35 млрд. долара, което е по-малко от очакваните от пазара 2,46 млрд. долара.

Hertz набра 1 млрд. долара през тримесечието, за да подсили своята ликвидност, която възлиза на 1,8 млрд. долара към 30 юни. Въпреки загубата, компанията казва, че търсенето остава „здравословно“.

Акциите на фирмата поевтиняват с 1,2 на сто в началото на редовната търговия на борсата в Ню Йорк. От началото на годината стойността на книжата се е понижила с над 60%, тъй като инвеститорите чакат да видят кога компанията ще спре загубите от продажбата на електромобилите си.

Междувременно германската компания за отдаване на коли под наем Sixt заяви през декември, че не е купувала превозни средства Tesla от 2022 г. и продава своя автопарк от електромобили на базираната в Остин фирма „като част от редовния ни процес на подмяна на автопарка“.

Компанията все още планира да предлага набор от електрифицирани превозни средства и „да се придържаме към нашата цел да електрифицираме 70-90 процента от нашия автопарк в Европа до 2030 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:22 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още