fallback

Продажбите на Toyota за полугодието спадат въпреки силния интерес към хибридите

Слабото представяне на групата в Япония и Китай заличава положителните ефекти от възхода на хибридните модели в Северна Америка

12:35 | 30.07.24 г. 1

Глобалните продажби и производството на Toyota Motor Corp. спаднаха през първото полугодие, най-вече заради отлива в Япония и Китай, който компенсира възхода на хибридите в Северна Америка, пише Bloomberg.

Глобалното производство на японския автомобилен концерн – включително това на дъщерните дружества Daihatsu Motor Co. и Hino Motors Ltd. – спада с 9,8% спрямо първите шест месеца на 2023 г. до около 5 млн. броя. Продажбите на производителя в световен мащаб са намалели с 4,7% до 5,2 млн. броя.

Въпреки че продажбите на хибриди се увеличават с 57,2% до рекордните 473 хил. превозни средства през периода в Северна Америка, общият резултат е помрачен от слабото представяне в Япония и Китай, където продажбите се сринаха съответно с 22,3% и 10,8%. Това се дължи до голяма степен на множеството сервизни акции, свързани с Prius и други модели, както и на интензивната конкуренция от страна на производители на електромобили като китайската BYD Co.

Toyota все още се сблъсква с последствията от множество скандали с превозни средства, които първо засегнаха две дъщерни дружества през декември, а след това и цялата група през юни. Смущението е предхождано от разкритията, че редица модели превозни средства не са били правилно тествани за безопасност при сблъсък. Най-големият производител на автомобили в света беше принуден временно да спре доставките на няколко модела.

През юни глобалните продажби на Toyota паднаха с 5,8% до 912 971 броя, понижавайки се за пети пореден месец.

Председателят на групата Акио Тойода междувременно отчита рекорден спад в подкрепата от страна на инвеститорите за втора година, подчертавайки опасността да изгуби своето място в директорския борд.

Някои акционери активисти изразиха опасенията си относно неговото лидерство и колебанието на компанията да приеме електромобилите, което според тях е причинило изоставането ѝ спрямо BYD и американската Tesla.

В подкаст интервю, публикувано на медийния сайт на компанията в понеделник, Тойода каза, че няма да бъде преизбран в борда през следващата година, ако подкрепата му продължи да намалява. „Нито един член на борда в историята на Toyota не е отчитал толкова ниско ниво на подкрепа“, заяви той пред Toyota Times.

Междувременно автомобилният производител, неговите финансови партньори и големи инвеститори се оттеглиха от кръстосаните дялови участия на фона на стремежа на правителството на Япония да разхлаби или премахне случайните бизнес връзки и да поднови конкуренцията след скандала с фиксиране на цени преди години.

Toyota наскоро обяви плановете си да изкупи обратно акции на стойност 806,8 млрд. йени (5,2 млрд. долара) от няколко големи банки и застрахователи. Това е част от план за обратно изкупуване на стойност 1 трлн. йени, обявен през май.

Ден по-рано Nissan, един от основните конкуренти на Toyota в Япония, обяви, че е намалил планираното производство с една трета в своя най-голям завод в островната страна - ход, който също така ще доведе до намаляване на производството на японския концерн на популярен SUV модел. Решението на Nissan отразява слабото търсене в САЩ и проблемите с остарялата продуктова гама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още