fallback

CATL отчита ускорен растеж на печалбата въпреки охлаждането при електромобилите

Компанията все още контролира 46,4% от пазара за батерии в Китай през първото полугодие, което е с 3 процентни пункта повече от нивото отпреди година

18:30 | 26.07.24 г.

Най-големият производител на електромобилни батерии в света, китайската Contemporary Amperex Technology Company (CATL) отчете по-бърз ръст на печалбата през второто тримесечие, въпреки че търсенето на електромобили се охлажда на китайския пазар и на други места, докато геополитическото напрежение хвърля сянка върху разширяването на компанията отвъд граница, пише Ройтерс.

Нетната печалба на CATL скочи с 13,4% спрямо година по-рано до 12,36 млрд. юана (1,70 млрд. долара) за периода април-юни, при спад от 13,2% на приходите до 87 млрд. юана.

Това е повече от очакваните от анализатори 10,41 млрд. юана печалба.

Спадът на приходите, трети пореден, се задълбочава след понижението от 10,4% през първото тримесечие.

Смесените резултати отразяват проблемите на пазара на електромобили в Китай на фона на бавното икономическо възстановяване.

Растежът на продажбите на електромобили в Китай се охлади до 9,9% през юни от 27,4% през май, докато общите продажби спадат за трети пореден месец въпреки различните стимули, въведени от правителството и автомобилните производители.

CATL, която доставя клетки на Tesla, все още контролира 46,4% от пазара за батерии в Китай през първото полугодие, което е с 3 процентни пункта повече от нивото отпреди година, докато BYD заема второ място, следвана от CALB.

Най-големият производител на автомобили и електромобили в Китай, BYD, е продала 4,8% от батериите, произведени през първото полугодие, на външни клиенти, включително FAW-Toyota, FAW и Xiaomi,.

Китайските автомобилни производители са се насочили към разширяване в чужбина, за да се предпазят от интензивната конкуренция на вътрешния пазар, но са засегнати от пречки като временните мита, наложени от Европейския съюз (ЕС).

Morningstar коригира в посока надолу очакванията си за приходите за CATL с 8-9% годишно през 2024-33 г. и понижи прогнозата си за нетната печалба със 7-8%, отчитайки „геополитическия риск и потенциалната загуба на бизнес от индустрията за литиеви батерии в САЩ“.

Американските политици призоваха да добавят CATL и Gotion High Tech към списъка на САЩ за компании, на които им е забранено да внасят продукти, съобщи Wall Street Journal.

CATL и BYD също гледат към нарастващия пазар на стационарно съхранение на енергия, който е от решаващо значение за балансиране на търсенето и предлагането на електричество, когато вятърните и слънчевите мощности произвеждат повече възобновяема електроенергия, отколкото мрежата може да поеме.

Батериите за съхранение на енергия на CATL са генерирали приходи в размер на 28,82 млрд. юана през първото полугодие, което е с 3% повече на годишна база, докато приходите от бизнеса с електромобилни батерии се свиват с 19,2 на сто до 112,65 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още