fallback

Инвеститори критикуват Toyota заради трупащите се обратно изкупени акции

Програмата на компанията за 5,2 млрд. долара е свързана със стремежа на правителството на Япония да подобри корпоративното управление

10:15 | 26.07.24 г.

Последното обратно изкупуване на акции от страна на Toyota Motor Corp. усложни потенциално нежелан страничен ефект от стремежа на японския автомобилен производител да разхлаби кръстосаните дялови участия: натрупване на онези акции, които компанията вече е изкупила и все още не е анулирала.

Най-големият автомобилен производител в света по пазарен дял притежава приблизително 15% от собствените си акции в края на юни, показват данни на Bloomberg. По-рано тази седмица Toyota обяви търг за 807 млрд. йени (5,2 млрд. долара) за акции, притежавани от шепа големи японски банки и застрахователи.

Стремежът на японското правителство да подобри корпоративното управление води до по-голямо разхлабване на кръстосано държаните акции, като някои фирми избират да изкупят обратно собствените си акции от стратегически партньори. Обратното изкупуване на акции също помага за повишаване на стойността за съществуващите акционери, когато акциите бъдат анулирани, извеждайки ги от обрaщение. Някои инвеститори активисти обаче разкритикуваха японските компании, че не са предприели стъпката да анулират обратно изкупените ​​акции, държейки твърде много от тях.

„Те трябва да анулират акциите“, изтъква Наоки Фудживара от Shinkin Asset Management Co., добавяйки, че Toyota може да държи акциите, за да ги използва за придобивания. „Фондовата борса би ги оценила повече, ако те бъдат анулирани“, добавя Фудживара.

Около 3,5 милиарда обратно изкупени акции остават в счетоводните книги на Toyota, сравнително високи обеми, които надминават тези на Honda Motor Co. и други конкуренти в автомобилната индустрия.

В миналото Oasis Management Co., базиран в Хонконг хедж фонд, призова производителя на асансьори Fujitec Co. да анулира всичките обратно изкупени акции.

Във вторник Toyota обяви плановете си да закупи акциите си от Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., Tokio Marine Holdings Inc. и MS&AD Insurance Group Holdings Inc. чрез търгово предложение на цена от 2781 йени за книга. Този ход е част от плана за обратно изкупуване на стойност 1 трлн. йени, който компанията обяви през май.

Чрез използване на търгово предложение, базирано на предварителни дискусии с основните акционери, процесът може да бъде по-подреден и да ограничи всякакви потенциални промени в цените, коментира Кен Кийохара, адвокат по корпоративни финанси в базираната в Токио CMA Partners.

Въпреки че обратното изкупуване чрез търгово предложение може да е ефиктивно, то също може да предизвика критики, тъй като обикновено се извършва на по-ниска цена.

Рие Нишихара, главен капиталов стратег за Япония в JPMorgan Securities Japan Co., казва, че стремежът на Токийската фондова борса за по-голяма капиталова ефективност е свързан с натрупването на акции от компаниите и необходимостта от анулиране на вече изкупените книжа.

„Има нарастващо желание това да се случи“, подчертава Нишихара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още