fallback

Toyota планира обратно изкупуване на акции от японски банки и застрахователи

Компанията откликва на призива на правителството за разхлабване на кръстосаните дялови участия в корпоративна Япония

09:51 | 23.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Toyota Motor Corp. ще обяви обратно изкупуване на акции от големи японски банки и застрахователи като част от плана на японската автомобилна група за обратно изкупуване на стойност 1 трлн. йени и по-широка програма за освобождаване от стратегически дялови участия с финансови партньори, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. и Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. ще започнат да продават своите дялове в Toyota, добавят източниците, пожелали анонимност, тъй като информацията все още не е публично оповестена от ангажираните страни. Tokio Marine Holdings Inc. и MS&AD Insurance Group Holdings Inc. също са готови да обявят продажбата на своите дялове.

Японското правителство настоява големите компании в Япония да разхлабят кръстосаните дялови участия, изковавани в продължение на десетилетия, за да заздравят бизнес отношенията. Въпреки че това доведе до известна степен на отчетност пред акционерите и подобри управлението в корпоративния сектор, най-големите банки и предприятия се забавиха с напредъка в процеса. Като се има предвид нейният мащаб и значимост, сделката с Toyota може да предизвика по-широка вълна от разхлабване на подобен тип връзки в капитала в Япония.

През юни Bloomberg съобщи, че Mitsubishi и Sumitomo планират да започнат да продават дяловете си в Toyota на стойност 1,32 трлн. йени. В допълнение към MS&AD Insurance и Tokio Marine, Sompo Holdings Inc. също притежава значителен дял в Toyota. Ако всички те продадат акции, общата сума от трансакциите ще достигне 3 трлн. йени.

Твърди се, че банките и застрахователите планират да продадат своите дялови участия в Toyota за продължителен период от време, вероятно в рамките на няколко години, като драстично намалят дяловете си или ги продадат изцяло.

Продажбата следва знаменателно първо полугодие за Toyota, в което акциите на най-големия автомобилен производител в света по пазарен дял поскъпнаха с 26% в допълнение към ръста от 43% през 2023 г.

Някои японски застрахователи вече намекнаха за планове за значително намаляване или премахване на своите кръстосани дялови участия, които според властите са причина за фиксиране на цените при корпоративни клиенти.

Toyota също се стреми да освободи дяловете си в различните си бизнес партньори. По-рано тази година концернът обяви планове да продаде част от дела си в доставчика на части Aisin Corp. Denso Corp. и Toyota Industries Corp. също съобщиха, че ще се откажат от дяловете си в Aisin.

През ноември автомобилният производител заяви, че ще намали дела си в Denso до 20% от 24%. Преди това Toyota се ангажира да продаде част от своя дял в телекомуникационната компания KDDI Corp. за 250 млрд. йени. Въпреки че продажбите служат за освобождаване на пари, които могат да бъдат използвани за финансиране на прехода на Toyota към електрически превозни средства, те също могат да бъдат използвани за обратно изкупуване на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 23.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още