fallback

Печалбата на GM и Ford вероятно ще бъде ударена от кибератаката срещу дилърите в САЩ

По-слабото търсене на електромобили също ще повлияе негативно финансовите резултати на двете американски компании, смятат анализатори

17:03 | 22.07.24 г.

General Motors Co. и Ford Motor Co. може да се сблъскат с по-ниски нива на печалба, когато отчетат тримесечните си резултати по-късно тази седмица, тъй като високите залози на индустрията спрямо електромобилите не успяха да се реализират, а кибератаката срещу ключова компютърна мрежа, използвана от американските автомобилни дилъри, удари продажбите, съобщава Ройтерс.

Очаква се GM да отчете спад от 7,7% на нетната печалба през второто тримесечие, а Ford да запише понижение от 10% на същия измерител, показват данни на LSEG.

GM трябва да представи своя отчет във вторник, а Ford ден по-късно.

Прекъсването, предизвикано от кибератака срещу CDK Global, принуди доставчика на софтуер за търговия на дребно да затвори ключова система, използвана в повече от 15 хил. автокъщи в САЩ през юни – един от месеците, когато традиционно се отчитат високи нива на търговия.

Дилърите общо ще загубят вероятно около 1 млрд. долара поради прекъсването, изчислява консултантската фирма Anderson Economic Group.

Забавянето на растежа на продажбите на електромобили също затруднява концерни като GM и Ford да увеличат обемите до нива, при които могат да намалят разходите и да достигнат рентабилност в този бизнес.

„Не може да се очаква, че утвърдени производители на превозни средства, които трябва да направят подобни инвестиции, каквито биха направили стартъп компании в дизайна на превозните средства и производствените мощности, могат да реализират печалба веднага“, коментира Сам Фиорани, вицепрезидент на консултантската фирма AutoForecast Solutions.

Традиционните американски автопроизводители се сблъскват и с жестоката конкуренция от страна на китайските компании и Tesla, които предизвикаха ценова война в световен мащаб.

Миналата седмица GM отказа да повтори предварително обявената си прогноза, че ще разполага с капацитет да произвежда един милион електрически коли в Северна Америка до края на 2025 г.

Ford също очерта планове да използва канадски завод, който е предвидил за изграждане на подготвян електрически модел, за производство на по-големи, задвижвани с бензин версии на своя водещ пикап F-Series.

По-рано Ford обяви, че ще отложи пускането на нови триредови електромобили, които ще бъдат произвеждани в комплекса в Оуквил, Онтарио, до 2027 г. от 2025 г.

И двете компании също отчетоха по-бавен ръст на продажбите за тримесечието по-рано този месец.

Анализаторите на Evercore ISI казват, че остават оптимисти за представянето на GM и особено за Ford, като очакват тя да се насочи към горния край на предишната им прогноза за целогодишната печалба.

Инвеститорите ще търсят повече подробности за плановете за електрификация, тъй като и двете компании се позоваха на потребителското търсене като причина за корекциите в плановете за изграждане на повече електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още