fallback

Шефът на Renault изрази съмнения в темпа на електрификация в Европа

Лука де Мео отново подчерта значението на намаляването на разходите за справяне с текущите предизвикателства пред индустрията

13:39 | 22.07.24 г. 2

Изпълнителният директор на Renault Лука де Мео изрази съмнения относно времето за завършване на прехода към електрически превозни средства в Европа, добавяйки, че френският производител на автомобили трябва да намали разходите, ако иска да постигне целите си за електрификация, в коментар за бизнес всекидневника Les Echos, цитиран от Ройтерс.

Според Де Мео преходът към електрически превозни средства играе решаваща роля за намаляване на глобалните въглеродни емисии и темпът, с който се извършва тази промяна, ще прекрои автомобилната индустрия и околната среда.

Последните избори за Европейски парламент, проведени във време на слабо търсене на електромобили, бяха съпроводени от все повече призиви за отмяна на забраната за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене в рамките на Европейския съюз (ЕС) от 2035 г., която трябва да бъде преразгледана през 2026 г.

„Нуждаем се от малко повече гъвкавост в графика“, изтъква Де Мео, който също така председателства лобистката група Асоциация на европейските автомобилни производители (ACEA), добавяйки: „Въпреки това би било сериозна стратегическа грешка чисто и просто да изоставим целта поради текущото забавяне на пазара".

Запитан за амбициите на Renault да електрифицира напълно своята европейска гама в контекста на слабия вътрешен пазар, Де Мео каза: „Истината е, че все още не сме на правилната траектория за постигане на 100% електрически автомобили до 2035 г. Това е истината. Ако клиентите не ни следват, всички сме отговорни. Трябва да намалим разходите“.

Автомобилният сектор в региона е изправен пред различни предизвикателства, като например регулаторна несигурност и конкуренцията в лицето на концерните от Китай, съпроводени от кризата с разходите за живот на вътрешните пазари, което оказва влияние върху прехода към електрически превозни средства.

Глобалните продажби на електромобили нараснаха с 35% през 2023 г., но се свиват през 2024 г. През юни продажбите на нови автомобили в ЕС се увеличават с 4,3% до най-високото ниво от юли 2019 г., докато регистрациите на електрически автомобили се понижават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още