IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche обмисля да купи дял в закъсалия производител на батерии Varta

Марката премиум автомобили планира да придобие както мажоритарен дял в звеното за електрическа мобилност, така и миноритарен дял в групата Varta

13:03 | 22.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на луксозни автомобили Porsche AG обмисля да придобие дял във Varta AG, а изпадналият във финансово затруднение разработчик на батерии обсъжда варианти за преструктуриране на дълга си, съобщава Bloomberg, цитирайки запознати с темата източници.

Porsche планира не само да вземе мажоритарен дял в звеното за батерии за електрическа мобилност на Varta, но и да придобие миноритарен дял в цялата група, изтъкват източниците, говорещи в условие на анонимност.

Автомобилният концерн потвърди, че е готов да поеме по-голяма роля в преструктурирането на Varta, „за да запази тази ключова технология в Германия“.

Porsche следва собствена стратегия за батериите, за да подкрепи плановете на компанията майка Volkswagen AG. Това включва изграждането на високопроизводителни клетки чрез предприятието Cellforce, докато автопроизводителят се готви да реализира проект за фабрика на стойност 3,3 млрд. евро, за която търси финансови и стратегически партньори.

В момента Varta обмисля две предложения за финансово преструктуриране с кредитори и потенциални инвеститори, информира компанията. Това включва Porsche, компания, контролирана от австрийския предприемач и неин мажоритарен акционер Микаел Тойнер, както и други заинтересовани страни.

Всички потенциални опции за преструктуриране на Varta имат за цел да инжектират милиони евро свеж капитал в бизнеса, изтъква компанията.

И двете предложения биха довели до отписване на акциите на Varta от борсата, а определени групи кредитори ще отчетат „значително“ намаление на дълга. 

Акциите на Varta поевтиняха с 80% в първите часове след отварянето на борсата във Франкфурт, преди търговията с тях да бъде спряна. Този ход изтри 350 млн. евро от оценката ѝ.

Производителят на батерии преговаря с кредиторите, след като не успя да се възстанови според очакванията след преструктурирането на дълга през 2023 г. Компанията се позова на спада в търсенето на основните си пазари, както и въздействието на кибератака от февруари.

Потенциални сделки

При една потенциална сделка за стабилизиране на Varta ще бъдат осигурени нови инвестиции за 100 млн. евро, изтъкват източниците.

Varta обмисля и сделка за преструктуриране, предложена от съществуващи кредитори, изтъква друг източник. Според този план на заемодателите ще бъде дадена възможност да участват във всяко ново дългово или капиталово финансиране, добавя лицето.

Porsche и Varta обявиха по-рано този месец сътрудничеството си относно дъщерното дружество за електрическа мобилност, произвеждащо литиево-йонни клетки, които могат да се използват в електрически превозни средства.

Консултанти на Porsche са Herter & Co и адвокатската кантора Flick Gocke Schaumburg.

Германската медия Frankfurter Allgemeine Zeitung първа съобщи за потенциалната по-широка роля на Porsche във Varta. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още