fallback

LG Energy бави изграждането на завод за батерии в САЩ заради политически страхове

Освен заради охлаждането на пазара на електромобили компанията обосновава решението си на опасенията относно евентуална победа на Доналд Тръмп на изборите

12:07 | 22.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Южнокорейският производител на батерии LG Energy Solution Ltd. забавя изграждането на своя трети завод в САЩ с General Motors Co., предвиден за строеж в Мичиган, на фона на слабото търсене на електрически автомобили и поради факта, че чуждестранните фирми се тревожат за политическите промени в САЩ, съобщава Bloomberg.

Базираната в Сеул LG Energy „настройва скоростта на цялостната инвестиция“ и „търси начини за гъвкава работа“ на своите заводи, става ясно от съобщение, изпратено до Bloomberg. Това не означава, че компанията спира строителството, добавят от LG Energy.

Южнокорейската медия Korea Economic Daily съобщи първа за решението на концерна, цитирайки източници, които са пожелали да запазят анонимност. LG и GM започнаха изграждането на съоръжението през 2022 г., като се ангажираха с инвестиция от около 2,6 млрд. долара. Първоначално производството трябваше да започне през първата половина на следващата година.

Производителите на батерии в световен мащаб страдат от по-ниски нива на продажби, тъй като потребителското търсене на електрически автомобили се охлади. Отделно, за южнокорейските компании предстоящите президентски избори в САЩ са друг голям риск. Много от тях направиха големи инвестиции в Северна Америка, примамени от Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на президента Джо Байдън, който насърчава местното производство на електромобили и се стреми да ограничи зависимостта от китайски играчи.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да предприеме действия срещу IRA и да оттегли политиките на Байдън в подкрепа на електромобилите, ако той спечели президентските избори тази есен.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на LG Ким Дон-мюн каза, че е време да се коригира скоростта на инвестициите, като призова служителите да обмислят начини за увеличаване на гъвкавостта и ефективността на инвестициите.

GM, който планира да разполага с три завода съвместно с LG в САЩ, за да си осигури подкрепата на IRA, междувременно се отклонява от програмата за електрификация на своята продуктова гама. Главният изпълнителен директор Мари Бара призна миналата седмица, че GM няма да разполага с капацитет за производство на един милион електромобила в края на следващата година, каквато беше предишната цел.

Не само LG изразява притесненията си относно капиталовите разходи и отслабването на търсенето на батерии.

Забавянето бележи „нова криза“, коментира Юньо Чой, главен изпълнителен директор на Samsung SDI Co., доставчик на BMW AG и Stellantis NV. Samsung SDI се ангажира да построи два завода със Stellantis в Кокомо, Индиана, както и друг с GM в същия щат.

Третият друг голям производител на клетки в Южна Корея, SK On Co., също обяви извънредно положение, след като генерира голяма загуба през първото тримесечие. Той доставя клетки на Ford Motor Co. и Hyundai Motor Co. Компанията майка SK Innovation Co. обмисля варианти за укрепване на конкурентоспособността на SK On, включително прехвърляне на звеното в други бизнеси, намиращи се под шапката на конгломерата.

SK On разполага с два завода в Джорджия и планира още един в щата като част от съвместното си предприятие с Hyundai. Освен това има планове да построи още три фабрики с Ford – две в Кентъки и една в Тенеси – използвайки средства от администрацията на Байдън. Ford обаче отложи старта на изграждане на второ съоръжение в Кентъки, тъй като продажбите на електромобили се охладиха.

Южнокорейските производители на батерии може да искат да забавят или коригират инвестиционните си планове за заводи в САЩ, ако се стигне до промяна в IRA след президентските избори в САЩ, става ясно от доклад на държавния Корейски институт за индустриална икономика и търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още