fallback

Улиците на Хавана придобиват нов облик с електрическите мотопеди

Богатите кубинци обръщат внимание на Tesla и други електромобили и хибриди на фона на проблемите с горивата в страната

11:12 | 21.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Улиците на хавана придобиват нов облик с навлизането на електрическата мобилност, пише Ройтерс. Един от символите на кубинската столица - старите автомобили, привличащите погледите на туристите , все още са тук, но сега градът е превзет от евтините електрически мотопеди и автомобили, идващи от Китай.

Електрическата мобилност решава един от големите проблеми за Куба в последните години - недостига на горива. Не само, че цената на бензина е висока, но и да заредиш колата си отнема часове чакане на опашка на бензиностанцията, коментира още аг енцията.

Общественият транспорт не е решение, след като през последните месеци са спреви почти половината линии извън столицата Хавана, съобщават местните медии.

На този фон спасение идва от нови компании, сред които Caribbean Electric Vehicles (Vedca), които произвеждат електрически превозни средства, включително и мотопеди. Компанията е съвместно предприятие на китайската Tianjin Dongxing Industrial и кубинския производител на велосипеди Minerva и произвежда електрически скутери, велосипеди и малки електрически товарни мотопеди с китайски части в Куба.

В момента се тества производството на електрически трактори и тежкотоварни превозни средства.

По-богатите кубинци пък започват да си купуват електрически автомобили Tesla, сочат още данни на Търговския съвет САЩ-Куба, според които вносът на автомобили от САЩ достига стойност от над 24 млн. долара от началото на 2024 година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 21.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още