fallback

Hyundai започва производството на електрическия Ioniq 6 в Сингапур

Планът на компанията предвижда капацитетът на съоръжението в града държава да достигне 30 хил. превозни средства годишно

14:10 | 19.07.24 г. 1

Hyundai Motor Co. започна окончателното сглобяване на своя електрически седан Ioniq 6 в Сингапур в петък, потвърждавайки ангажимента към фабриката, която един ден може да произвежда до 30 000 автомобила годишно, съобщава Bloomberg.

Южнокорейският автомобилен концерн стартира производството на спортния автомобил Ioniq 5, който споделя същата платформа като Ioniq 6, през май миналата година. Този модел използва части, внасяни от Индонезия и Южна Корея, докато корпусът на Ioniq 6 също се доставя от родната база на Hyundai.

Автомобилният производител е инвестирал 400 млн. сингапурски долара (298 млн. долара) в съоръжението в Джуронг, наречено Hyundai Motor Group Innovation Center Singapore. Заводът също отразява амбицията на Сингапур да подсили своя производствен сектор чрез използване на роботика и нови производствени методи.

Сингапур планира всички превозни средства да работят с по-чиста енергия до 2040 г.

Технологията от центъра в Сингапур, който разполага със 179 робота, вече е внедрена във фабриките на Hyundai в САЩ и Южна Корея.

Въпреки че Hyundai отказа да сподели информация за разходите, компанията казва, че съоръжението в Сингапур ѝ позволява да реагира по-бързо на тенденциите и търсенето на вътрешния пазар. Около 1094 електромобила Hyundai са били регистрирани в града-държава от май 2023 г. до май тази година, показват данните на Land Transport Authority.

Ioniq 5 започва на цена от 186 800 сингапурски долара. Вносната версия на Ioniq 6, която в момента не е налична в Сингапур, струва около 262 000 сингапурски долара. Цените на превозните средства в Сингапур включват т. нар. сертификат за правоспособност (COE), който е разрешение за притежаване и използване на превозно средство. В момента те варират от 91 889 до 100 000 сингапурски долара в зависимост от мощността на автомобила.

Местно сглобеният Ioniq 6 ще се предлага в четири версии, като една от тях предлага и пробег от 614 километра с едно зареждане. Тя ще се предлага на цена от 192 150 сингапурски долара, включително COE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още