fallback

Ford заделя 3 млрд. долара за увеличаване на производството на пикапи в Канада

Автомобилният производител ще въведе в експлоатация завода през 2026 г.

17:55 | 18.07.24 г.

Ford Motor Co. ще инвестира 3 млрд. долара, за да произвежда своя изключително печеливш пикап Super Duty F-Series в завод в Онтарио, Канада, измествайки фокуса върху обекта след решението на американската компания да отложи плановете за изграждане на електрически спортен автомобил, съобщава Bloomberg.

Автомобилният производител ще въведе в експлоатация завода през 2026 г. В него ще работят 1800 души, произвеждащи големите пикапи, известни в САЩ като Super Duty. Този ход ще осигури допълнителен капацитет за производството на 100 хил. превозни средства, като общият капацитет на този вид пикапи ще достигне 400 хил. превозни средства.

Ходът подчертава промените на пазара, след като забавянето на растежа в търсенето на електромобили накара Ford да отложи пускането на електрически триредов пикап до 2027 г. Междувременно купувачите засилват търсенето на големи товарни машини и автомобилният производител трябва да промени курса, за да отговори на търсенето.

„Пикапите Super Duty са жизненоважен инструмент за бизнеса и хората по света и дори с нашите заводи за пикапи в Кентъки и в Охайо, които работят безпроблемно, не можем да отговорим на търсенето“, изтъква главният изпълнителен директор Джим Фарли, цитиран от Bloomberg.

Ford казва, че в бъдеще ще има електрифицирани версии на Super Duty, но не уточни дали ще бъдат хибридни или напълно електрически превозни средства. 

Когато Ford обяви забавянето на производството на голям електрически SUV през април, компанията подчерта, че това се прави, за да се „позволи по-нататъшното развитие на потребителския пазар за електромобили с три реда седалки“.

Продажбите на електрически превозни средства все още растат - включително през последното тримесечие, когато те се увеличават с 11% в САЩ до рекордните 330 хил. броя, става ясно от доклад на Cox Automotive. Но темпът се забавя, тъй като американците със средни нива на доходите са отблъснати от по-високите цени и недобре развитата зарядна инфраструктура. Това накара производителите да забавят инвестиционните в електрификация, докато Tesla Inc., американският лидер в сегмента на електромобилите, намали цените и сега се сблъсква с отслабващи продажби.

Ford не е единственият производител, който преосмисля своите електромобилни планове. Конкурентът General Motors Co. забави откриването на завод в предградията на Детройт, който е планиран за производство на електрически пикапи, а главният изпълнителен директор Мари Бара отстъпи от целта на компанията да осигури производството на 1 милион електромобила до края на следващата година.

Въпреки продължаващия ръст в дела на електромобилите, запасите в складовете престояват много по-дълго спрямо тези на конвенционалните модели. През последните 30 дни дилърствата в САЩ са продали 24% от наличните на склад електромобили, като запасите от конвенционални модели са намалели с 38 на сто, изчислява Cloud Theory.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Новини виж още